Yaşlı bakımevleri yasası ve Sınırüstü için Tatar devreye girdi

10 Şubat 2024

A
A

İki bakanlık arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Meclis'ten geçilemediği iddia edilen yaşlı bakımevleri yasa tasarısı ve Sınırüstü’ndeki yaşlı bakımevindeki son durum, bugün Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantıda masaya yatırıldı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında ülkedeki yaşlı bakımevleri ile ilgili yasa tasarısı çalışmaları ve Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nin tadilatı ile ilgili gelinen son durum hakkında, Cumhurbaşkanlığı’nda toplantı düzenlendi.

Toplantıda çalışmaları yürüten ve katkı koyan kamu kurumları yetkilileri ile sivil toplum temsilcileri Tatar’a gelinen aşama hakkında bilgi verdi.

Toplantıya İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer, Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Alev Ecevit, Sağlık Bakanlığı temsilcisi Güley B. Abatay, İskele Belediyesi temsilcileri, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Hatice Jenkins ile başkan yardımcısı Semra Erel, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Danışmanı İlker Edip ve Cumhurbaşkanlığı Sosyal Hizmetler, Sosyal Politikalar Danışmanı Aydan Başkurt ile Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Gökhan Güler katıldı.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), yaşlılarla ilgili yasanın hazırlanıp Meclis’ten geçirilmediğini, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görevini yapmadığını ileri sürmüş, hükümeti, yaşlı bireyleri devlete ait bakımevinde ölüme terk etmekle suçlamıştı.

SINIRÜSTÜ'NDE NELER OLMUŞTU?

40 kişinin hizmet aldığı İskele'de Sınırüstü yakınlarındaki Halk Vakfı Yaşlılar Sitesi, bakımsızlık ve personel eksikliği nedeniyle Ocak 2022'de insanlık dışı görüntülerle gündeme gelmiş, hizmet alanların kaderlerine terk edildiği ileri sürülmüştü.

Evrensel Hasta Hakları Derneği'nin uyuz salgınının başladığı ve ilaçlama dışında hiçbir şey yapılmadığı iddiasıyla ülke gündemine taşıdığı sitede ayrıca 18 kişinin Kovid-19 pozitif olduğu belirlenmişti.

İddialar Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile dönemin Başbakanı Faiz Sucuoğlu'nu harekete geçirmiş, Sucuoğlu sorunun “esas nedeninin yetki karmaşası” olduğunu, ayrıca  2 hemşirenin görev yapması gereken sitede 1 hemşirenin çalıştığını, gece öğünü olarak sadece çorba dağıtılan sitede ara öğün verilmediğini  belirtmişti.

Sağlık Bakanlığı ile Vakıflar İdaresi sorumluluk kabul etmemişti.

Sitenin sorumluluğunun Vakıflar İdaresi’ne bağlı Halk Vakfı Yaşlı Bakım Evi'nde olduğu bildirilmişti.

30 Ocak 2022'de yönetim görevden alınmış, 31 Ocak 2022'de ise tesisin idaresi İskele Belediyesi'ne devredilmişti.

Bakımevindeki 22 kişi de yine 31 Ocak 2022'de  Dikmen'deki Özok Yurdu’na yerleştirilmişti.

Bakımevinin tadilatını ücretsiz olarak Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), China Pazarlama LTD. ve Kamtek LTD. üstlenmişti. Site 21 Şubat 2022'de KTİMB'e teslim edilmişti.

Geçen iki yıllık sürede Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi'ndeki çalışmalar hala tamamlanmadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar