
Yasa gücünde kararname "yasa dışı" bulundu: Asla kabul etmiyoruz
5 Mart 2025
Güncelleme: 6 Mart 2025
Ali Yeltekin, MYKibris.com'a liman işçilerinin hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin dün Resmi Gazete'de yayımlanan yasa gücünde kararnamenin "yasa dışı" olduğunu ve asla kabul etmediklerini açıkladı, Yeltekin, "Uzlaştırma kurulu talep ediyoruz." dedi.

Kıbrıs Türk Liman ve Taşıt İşçileri Sendikası’nın (Liman-Sen), maaş ve diğer ödeneklerin bir aydan fazladır ödenmediği ve toplu iş sözleşmesine uyulmadığı gerekçesiyle Gazimağusa ve Girne Limanı’nda 3 Mart'ta başlattığı grev bugün de devam ederken, Bakanlar Kurulu'nun liman elleçleme hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak amacıyla hazırlanan yasa gücünde kararname dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hür-İş Genel Sekreteri Ali Yeltekin, “Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketinin Verdiği Elleçleme Hizmetlerinin Yürütülebilmesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname” hakkında MYKibris.com'a değerlendirme yaptı.
"ASLA KABUL ETMİYORUZ"
Yasa gücünde kararnameyi "yasa dışı" olarak nitelendiren Ali Yeltekin, devletin bu kararnameyi, işçilerin haklarını geriye götürecek şekilde yaptığını belirterek, "Biz bu kararnameyi asla kabul etmiyoruz." dedi.
"ÇALIŞANLARIN HAKLARI DİKKATE ALINMADI"
Yeltekin, Bakanlar Kurulu'nun bu kararı, "bilinçsizce veya kasıtlı" olarak, çalışanların hak ve menfaatlerini, özlük ve sosyal haklarını dikkate almadan ürettiğini söyledi.
"KARARNAME DEĞİL YASA GEREKİYOR"
Şirketin tasfiyesi için görevlendirilen kayyumun da yetkisi olmadığını yineleyen Yeltekin, ayrıca hukukçularından aldıkları bilgiye göre, bu düzenlemenin hukuken yasa gücünde kararname ile değil yasayla yapılması gerektiğini belirterek, bunun dikkate alınmasını umduğunu da dile getirdi.
UZLAŞTIRMA KURULU TALEBİ
Limanda grevin devam ettiğini, toplu iş sözleşmesinin de rafa kaldırılmış durumda bulunduğunu kaydeden Ali Yeltekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na “uzlaştırma kurulu” oluşturulması talebiyle dilekçe verdiklerini söyledi.
"GREVİN BİTMESİNİ İSTİYORLARSA MASAYA OTURACAKLAR"
Yeltekin, “Hükümet yetkilileri Mağusa ve Girne Limanı’nda grevin sona ermesini istiyorlarsa, Liman-Sen’in bağlı olduğu Hür-İş Federasyonu ile masaya oturup, yaptıkları bu maskaralığa bir son verme durumumuz olmalı diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
"ÖYLE BİR ÜCRET TARİFESİ YOK"
Kararnamede uygulanacağı ifade edilen “Liman İşçileri Şirketi Ücret Tarifesi”nin nerede olduğunu soran Yeltekin, “Vergi Dairesi bunları inceledi mi?” dedi.
Ali Yeltekin, Sosyal Sigorta Dairesi ve İhtiyat Sandığı’nın eski şirkete eksik yatırımdan dolayı ceza kestiğini, Çalışma Dairesi’nin de ilgili yasaya uyulmaması nedeniyle ceza ihbarı gönderdiğini söyleyerek, bunlarla ilgili inceleme yapılmadan, ellerinde hiçbir bilgi ve belge olmadan tarifenin hangi tarifenin uygulanacağını sordu. Yeltekin, belirlenmiş resmi bir tarifenin kesinlikle olmadığını da vurguladı.
"YASALARA BAĞLILIK SÖZÜ NEREDE?"
Çalışma Bakanlığı’ndan onaylı iş sözleşmesine işaret eden Yeltekin, "Bu sözleşme yürürlükte ve geçerlidir” diyerek, tüm daire müdürlerinin toplu sözleşmeyi baz alarak bunu düzenlediğini söyledi.
Yeltekin, yasa dışı olduğunu savunduğu kararnameye dikkat çekerek, “Meclis’te yasalara bağlı olacaklarına dair şerefleri üzerine yemin edenlerin bu şeref sözü nerededir?” diye sordu.
Yeltekin, işçilere ne kadar ücret ödeneceğinin belirsizliğini koruduğunu söyleyen Yeltekin, “Hiçbir bilgimiz yok.” dedi.
ADAY OLDUĞUNU AÇIKLAYAN TATAR'A "SESSİZ KALDI" ELEŞTİRİSİ
Ekim ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın limanda çalışan 170 kişinin mağduriyetine ilişkin hiç ses çıkarmadığını söyleyen Yeltekin, partiler üstü ve bakanlar kuruluna başkanlık edebilen cumhurbaşkanlığı makamına adaylığını açıklayan bir kişinin bu konuya sessiz kalmasını eleştirdi.
KARARNAMENİN GENEL GEREKÇESİ VE AMACI
“Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketinin Verdiği Elleçleme Hizmetlerinin Yürütülebilmesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname”nin genel gerekçesinde Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi Yasası ile kurulan Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi'nin Bakanlar Kurulu kararı ile tasfiye edilerek tasfiye memuru atandığı ancak tasfiye memuruna hizmetleri yürütülebilmesi hususunda yetki veren herhangi bir yasal düzenleme olmadığının tespit edildiği yer aldı.
Bu nedenle tasfiye halindeki Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi'nin verdiği liman işçilik hizmetlerinin yeni bir düzenlemeye kadar yürütülebilmesi amacıyla yasa gücünde kararnamenin hazırlandığı belirtildi. Bakanlar Kurulu, Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamenin Cumhuriyet Meclisi’ne sunulmasına karar verdi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar