Üstel, İngiltere'deki Kıbrıslı Türklere, "sizin sorununuz, bizim sorunumuz" mesajı verdi

14 Nisan 2024

Güncelleme: 14 Nisan 2024

A
A

Başbakan Üstel, cuma akşamı Londra'da katıldığı etkinlikte, İngiltere’de yaşayan vatandaşlarla yeterince ilgilenilemediğini belirterek, devlet olarak neler yapabileceklerini duymak için orada olduklarını kaydetti.

ZgotmplZ

Başbakan Ünal Üstel, İngiltere'nin başkenti Londra’da düzenlenen bayram programında Kıbrıs Türkleri ile bir araya geldi.

Euovizyon'dan Mustafa Köker'in haberine göre, Başbakan Üstel, Alton & Co, Londra Gazete ve Euromed Maritime’ın yöneticileri Altan Kemal, Yılmaz Özyiğit ile Hasan Gazi tarafından cuma akşamı organize edilen özel programda, KKTC’deki gelişmelerle ilgili bir konuşma yaptı.

ÜSTEL: SORUNLARI TÜRKİYE İLE BİRLİKTE AŞIYORUZ

Başbakan Ünal Üstel programda yaptığı konuşmaya, İngiltere’deki Türk toplumunun Ramazan Bayramını kutlayarak başladı.

Kıbrıs Türklerinin, 1950’lerden başlayan ve 1974 Mutlu Barış Harekatı ile özgürlüğe kavuşan uzun, meşakkatli bir süreçten geçtiğini hatırlatan Üstel, “O günlerden bugüne, dayanışma ve uzlaşı içerisinde, Anavatan Türkiye’mizin büyük desteği ile geldik. Ülkemizi daha iyi bir yere getirmek için canla başla çalışıyoruz. Her ne kadar bize izolasyon ve ambargolar uygulasalar da, biz bu ambargoları anavatanımız Türkiye’mizin ilişkileriyle aşıyoruz” dedi.

LONDRA’DAKİ VATANDAŞLARIN SORUNLARINA İLGİ

Başbakan Üstel, KKTC hükümetleri olarak iç ve dış engeller nedeniyle İngiltere’de yaşayan vatandaşlarla gerektiği kadar ilgilenilemediğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ama KKTC’yi ayakta tutmak ve daha da sağlamlaştırmak için hep beraber çabalarımızı sürdüreceğiz. Biz, her zaman sizlerle birlikte olmayı arzu ediyoruz. Sizlerin sorunları, bizim sorunlarımız. Çocuklarımızı, gençlerimizi nasıl daha bir araya getirebiliriz, devlet olarak biz neler yapabiliriz? Bunları konuşmak ve sizlerden duymak istedik. Aynı zamanda burada başarılı olan iş insanlarımıza nasıl KKTC’de yatırım yaptırabiliriz? Sizlerden duymak için buradayız.

KKTC zor dönemlerden geçti ama hiçbir zaman pes etmedik. Uzun yıllardır yapılmayan projeleri, ülkemizin hangi altyapı eksiği varsa, birer birer üzerine giderek yapacağımızı taahhüt ediyoruz ve birçok projeyi de gerçekleştiriyoruz.

Londra’da yaşayan iş insanlarımıza nasıl katkıda bulunabiliriz? Bu ülkedeki çocuklarımızın, gençlerimizin kendi kültürlerinden kopmamaları için neler yapabileceğimiz konularında çalışıyoruz.

Aldığımız en büyük şikayetlerden biri olan, Londra Elçiliğimizin merkez Londra olması nedeniyle ulaşım güçlüğü. Bu sorunu aşmak için haftada bir de olsa, Güney Londra ve Kuzey Londra’da bir irtibat bürosu açabiliriz. Çözülebilecekleri bu bürolarla çözeceğiz.

Kimlik ve pasaport sorununu çözmüş olacağız. En geç 15 gün içerisinde bu sorunu da gerçekleştireceğiz.”

KKTC Londra Temsilciliği Müsteşarı Tahir Tahir de etkinlikte söz alarak Birleşik Krallık’taki vatandaşların bayramını kutladı.

Etkinliğe eşi Sefire Sevcan Ertaş ile birlikte katılan Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş da yaptığı konuşmada, İngiltere Türk toplumunun ilklerinin Kıbrıs Türkleri olduğu hatırlattı.

“Bu ülkede bayrağı ilk siz kaldırdınız” diyen Ertaş şöyle konuştu: 

“İngiltere’de yarım milyondan fazla bir Türk toplumumuz mevcut ve her geçen gün büyüyor. Ambargolar ve izolasyonlara rağmen ne mutlu, dilimizi, kültürümüzü muhafaza ettiniz. İnşallah birliğimiz beraberliğimiz olduğu sürece sorunları hep beraber aşacağız. Ramazan Bayramınız kutlu olsun.”

Başbakan Ünal Üstel, daha sonra Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı temsilen Müzakere Heyeti Üyesi ve Dışbasın Sorumlusu Kerem Haser’in de yer aldığı bir grup iş insanıyla akşam yemeği yedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar