Turgay Avcı ve Mehmet Hasgüler'e ellişer bin TL'ye özgürlük

12 Mart 2024

Güncelleme: 12 Mart 2024

A
A

KSTU'ya tıp fakültesi açılması izni verilmesi için para aldıkları iddiası ile 8 Mart günü tutuklanan Turgay Avcı ve Mehmet Hasgüler, teminata bağlanarak, serbest bırakıldı.

ZgotmplZ Kamalı Haber

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında bu sabah yeniden mahkemeye çıkarılan Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Turgay Avcı ile eski Başkan Yardımcısı Mehmet Hasgüler nakdi teminata bağlanarak serbest bırakıldı.

Mahkemede olguları aktaran polis memuru, 2023 Mart ayı içerisinde KSTU bünyesinde açılacak olan tıp fakültesinin, YÖDAK Genel Kurulu tarafından hızlı bir şekilde gündeme alınıp, görüşülüp onaylanması amacı ile üniversite tarafından zanlı Avcı’ya 2 defada toplam 10 bin Amerikan Doları ödendiğini söyledi.

Polis, ilk etapta 4 bin dolar aldığı belirtilen Hasgüler’e verilen para miktarının ise 8 bin dolara yükseldiğini, bu meblağın üniversite tarafından tek seferde zanlıya verildiğini açıkladı.

YAPILAN ÖDEMELERLE İLGİLİ EVRAKLAR

Yürütülen soruşturma neticesinde okul muhasebesinde mahsup fişi, ödeme fişi ve okulun genel sekreteri tarafından muhasebeye gönderilmiş mailler olduğunu belirten polis, konu evraklarda yapılan incelemede;

  • 3 Mart 2023 tarihinde düzenlenen evrakta, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı Tıp Fakültesi 5000 Amerikan doları,
  • 7 Mart 2023 tarihinde düzenlenen evrakta, YÖDAK Tıp Fakültesi Turgay Avcı 5000 Amerikan doları
  • 7 Mart 2023 tarihinde düzenlenen evrakta, YÖDAK Tıp Fakültesi 'Hasgü' 4000 Amerikan doları yazdığı tespit edilip evrakların emare olarak alındığını mahkemeye aktardı.
YÖDAK ONAYI 14 MART 2023'TE ÜNİVERSİTEYE GÖNDERDİ

Mesele ile ilgili olarak üniversiteden Tıp Fakültesinin açılması için yapılan başvuru yazısı, Tıp fakültesi dosyasının, yine YÖDAK’tan Gündem ve Kararlar Dosyalarının incelenmek üzere emare olarak alındığını belirten polis, 13 Mart 2023 tarihinde YÖDAK Genel Kurulunun toplantı gündeminde konu üniversiteye Tıp Fakültesi açılmasının görüşülerek oy birliği ile onaylandığına ve 14 Mart 2023 tarihli YÖDAK yazısı ile de üniversiteye bildirildiğinin tespit edildiğini mahkemede aktardı.

17 KİŞİ PARA VERİLDİĞİNİ DOĞRULADI

Zanlıların cep telefonlarına ve bilgisayarlarına el konulduğunu belirten polis, savcının soruları üzerine; soruşturma kapsamında para verildiğini teyit edici 17 ifade alındığını ve tutuklandıktan sonra hastaneye kaldırılan Avcı’ya anjiyo yapıldığını ve 11 Mart tarihinde ve öğlen saatlerinde polis hücresine konulduğunu belirtti.

Polis, zanlılar Turgay Avcı ve o dönem YÖDAK Başkan yardımcısı olan Mehmet Hasgüler’in görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullandıklarını, soruşturmanın zanlıların etki edebileceği kısmının tamamlandığını, işlenen suçların ağır ceza mahkemesi kapsamına girdiğini ifade ederek, teminat talep etti.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, zanlı avukatları itham edilen suçları kabul etmedi.

TUTUKSUZ YARGILANACAKLAR

Ellişer bin TL nakdi teminat, iki kefilin birer milyon TL kefalet senedi imzalamasıyla serbest kalan, yurt dışına çıkış yasağı getirilen Avcı ile Hasgüler tutuksuz yargılanacak.

Zanlılar haftada bir gün polise giderek ispatı vücut yapacak.

Turgay Avcı ve Mehmet Hasgüler, KSTU’ya tıp fakültesi açılmasına izin verilmesini sağlamaları karşılığında para aldıklarına ilişkin 7 Mart tarihinde başlatılan soruşturma kapsamında 8 Mart günü tutuklanmıştı.

9 Mart günü görülen ve sağlık sorunları nedeniyle Avcı'nın katılmadığı duruşmada polis, Turgay Avcı’nın ve Mehmet Hasgüler’in "KSTU tarafından açılacak olan tıp fakültesi konusunun YÖDAK’ın gündemine hızlı bir şekilde alınıp görüşülüp onaylanması amacıyla para aldıklarının” tespit edildiğini belirtmiş, Avcı’ya iki defada toplam 10 bin dolar, Mehmet Hasgüler’e de 4 bin dolar para verildiği kaydedilmişti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, geçtiğimiz cuma günü Turgay Avcı’nın görevden alınması talebiyle Yüksek Adliye Kurulu'na başvuru yapmıştı. Kurul, yaptığı değerlendirme sonucu Avcı hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve soruşturma memuru atamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar