Tunç, Şampiyon Melekler'in mezarlarını ziyaret etti: Yargı sürecinin sonuna kadar takipçisiyiz

8 Aralık 2023

Güncelleme: 8 Aralık 2023

A
A

Şampiyon Melekler’in mezarlarını ziyaret eden Tunç, "Yargılama sürecinde eksiklik aksaklık olmaması yolundaki hassasiyetimiz sürüyor. Adalet Bakanı olarak söylebilirim ki, sizin hassasiyetiniz bizim hassasiyetimiz. Sonuna kadar takipçisiyiz. "dedi.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, günübirlik bir ziyaret amacıyla bu sabah KKTC’ye geldi.

Tunç adaya gelişinde ilk olarak Gazimağusa Kabristanlığı'na giderek Şampiyon Melekler’in mezarlarını ziyaret etti, karanfil bıraktı.

Ailelere teker teker taziyelerini bildiren Bakan Tunç’a Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya her mezarın başında bilgi verdi. Karakaya Bakan’a “adalet” taleplerini iletti.

Tunç burada yaptığı açıklamada, 3 Ocak’ta başlayacak yargılama süreciyle ilgili olarak şunları kaydetti:

"Acısı hala yüreğimizdeyken, yargılama sürecinde eksiklik aksaklık olmaması yolundaki hassasiyetimiz sürüyor. Adalet Bakanı olarak söylebilirim ki sizin hassasiyetiniz bizim hassasiyetimiz. Sonuna kadar takipçisiyiz."

Tunç, İsias Otel'in eski deprem şartlarına göre yapıldığının, üzerine birtakım imara aykırı ilaveler gerçekleştirildiğinin soruşturma neticesinde ortaya çıktığını söyledi.

Yılmaz Tunç, “Biz özellikle adaletin ortaya çıkması, adalet sürecinin tarafsız ve bağımsız bir şekilde devam etmesi noktasında hassasız. İnşallah orada kim kusurluysa, kim o binanın yapımında suçluysa bunu ortaya çıkaracak olan elbette ki yargımız. Yargımıza da güveniyoruz. Biz de yakından takip ediyoruz.” dedi.

Tunç, “Tabii bu Melekler... Şampiyonlarımız geri getirmek, bu yavrularımızı geri getirmek mümkün değil ama onların özellikle vefatında bir kusuru olan... Evet deprem bir felaket ama  ama bu felakete karşı kim tedbir almamışsa bina bakımından bunu ortaya çıkaracak olan yargı. Yargı sürecini hep beraber takip edeceğiz. Bu yavrularımız bizim de yavrularımız. Biz, bir milletiz, tek milletiz. 50  bin vatandaşımız hayatını kaybetti bu depremde her biri bizim bir  canımız... Yavrularımızın takım halinde hayatlarını kaybetmeleri bizleri çok derinden sarstı. Hala acısı yüreğimizde...” diyerek, Kıbrıs Türk halkına başsağlığı diledi.

AİLELERDEN GENİŞ SALON TALEBİ

Aileler, 3 Ocak’ta Adıyaman’da başlayacak duruşmayı takip etmeyi istediklerini belirterek, bunun için geniş bir duruşma salonu düzenlenmesi talebini Tunç’a ilettiler. Bakan Tunç da,  bu konuyu değerlendireceklerini, talebin ailelerin en doğal hakkı olduğunu ifade etti. Tunç, gerekli tedbirin alınması noktasında Başsavcı ile görüşeceğini söyledi.

Türkiye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 30 Kasım'da Ankara'da İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ile yaptığı görüşme esnasında, Kıbrıs'a gelerek Şampiyon Melekler'in aileleriyle görüşmek istediğini söylemişti.


Adıyaman 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasını tamamlayarak 17 Kasım'da sunduğu İsias Otel'e ilişkin iddianameyi geçtiğimiz hafta kabul etmişti.

İddianamede, 5'i tutuklu 11 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Sanıkların yargılanmasına ise 3 Ocak 2024 tarihinde başlayacak.

Otelde hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk sporcuların yakınları, deprem suçlularının, taksir değil, olası kast ile yargılanması için mücadele başlatmış ve eylem düzenlemişti.

Olası kast durumunda her kayıp için ayrı bir ceza veriliyor. Ancak bilinçli taksirde tek bir ceza verilme durumu söz konusu. Bu da sanıkların alacağı cezayı ve yatacakları süreyi farklı kılacak.

Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında Gazimağusa Türk Maarif Koleji Yıldız Kız ve Erkek Voleybol kafilelerinin konakladığı Adıyaman'daki İsias Hotel yerle bir oldu. Oteldeki 39 kişilik KKTC kafilesinden, 3 veli ve 1 öğretmen kendi imkanlarıyla enkazdan sağ kurtulurken, 26 öğrenci, 4 öğretmen ve 5 veli olmak üzere 35 kişi yaşamını yitirdi. Toplam 72 kişi İsias enkazında can verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar