Törenlerle gazilere şükran ve saygı

19 Eylül 2022

A
A

 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bugün Lefkoşa Atatürk Anıtı’nda ve Boğaz Şehitliği'nde tören düzenlendi.

ZgotmplZ

 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla düzenlenen törenlerle merhum gaziler ve şehitler anılıyor.  

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921'de Mustafa Kemal Atatürk'e “Mareşal Rütbesi” ve “Gazilik” unvanı verilmişti. Bu günün yıl dönümü Türkiye ve KKTC'de “Gaziler Günü” olarak kutlanıyor. 

Gün nedeniyle ilk tören Lefkoşa Atatürk Anıtı’nda düzenlendi.

Lefkoşa Atatürk Anıtı’ndaki tören protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla bayraklar göndere çekildi.

Cumhurbaşkanı Vekili Zorlu Töre, burada yaptığı konuşmada, “19 Eylül 1921’de Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Mareşal Rütbesi’ ve ‘Gazilik’ unvanının verildiği bugünde yine senin huzurundayız.” dedi.

“Türk milletinin mensupları daima vatan, millet, bayrak, istiklal için can verme sırrına eren insanlardır.” diyen Töre, “Söz konusu istiklal ise Atatürk’ün işaret ettiği ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ hepimiz için büyük bir paroladır. Elbette, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ama istiklalden, vatandan, bağımsızlıktan, özgürlükten taviz vermek yok.” dedi.

Töre, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız bir Türk devleti olarak, hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin bağımsız bir devlet olarak yaşaması Atatürk’ün işaret ettiği en büyük paroladır.” diyerek sözlerine devam etti.

Atatürk’ün “Cumhuriyet en büyük eserimdir.” sözünü hatırlatan Töre, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de Kıbrıs Türk halkı için milli bir cumhuriyettir. Onun için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de korumak hepimizin asli görevidir.” diye konuştu.

Töre, bu uğurda can veren şehitlere rahmet, hayatta olan gazilere de sağlıklı ömürler diledi.

Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği Genel Başkanı Hacı Işık da törende yaptığı konuşmada, 1974 Barış Harekatı’nda emeği geçen gazilere, subaylara, vatandaşlara ve mücahitlere saygı ve sevgilerini sundu.

Törende, şehit kabirlerine çiçek bırakıldı.

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Boğaz Şehitliği'nde de tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Vekili Zorlu Töre, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) adına Bakım Albay Ahmet Tümay, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tümgeneral Kadir Bayraklı, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, askeri erkan, dernek ve siyasi partilerden temsilcilerin katıldığı törende, şehit kabirlerine çiçek bırakıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar