Tatar, İsveçli eski BM askerlerini görünce çocukluğunu hatırladı

10 Mart 2024

A
A

Tatar Kıbrıs'ta görev yapan İsveçli BM Barış Gücü gazilerinden oluşan heyeti kabul etti.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ta görev yapan İsveçli Birleşmiş Milletler Barış Gücü gazilerinden oluşan heyeti kabul etti. Cumhurbaşkanlığı'ndaki kabulde konuşan Tatar, BM'nin Kıbrıs'taki varlığının 60. yılına dikkat çekerek, 1960'ta kurulan Ortaklık Cumhuriyeti'nin, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar tarafından kurulduğunu ancak 1963'te Kıbrıslı Türklere yönelik saldırılarla bozulduğunu anlattı.

Tatar, saldırılar sonucunda birçok Kıbrıs Türk köyünün boşaltıldığını ve BM Barış Gücü'nün Kıbrıslı Türkleri korumak amacıyla adaya gönderildiğini belirtti. Bu olayları çocukluk yıllarında bizzat yaşadığını ifade etti. 1974'te gerçekleşen Barış Harekatı'nın ardından Kıbrıslı Türklerin kendi devletlerini kurarak Kuzey Kıbrıs'ta varlıklarını sürdürdüklerini vurguladı.

Tatar, Kıbrıs'taki çözüm çabalarının yıllardır devam ettiğini ancak Kıbrıs Rum tarafının çözüm önerilerini reddettiğini ve Kıbrıslı Türklerle eşitlik temelinde güç ve refahı paylaşmak istemediğini söyledi. Bu nedenle Kıbrıs Türk tarafının artık gerçekçi bir çözüm için iki devletli bir yaklaşım benimsediğini belirtti.

Heyet adına konuşan Anders Arvidsson ise, Cumhurbaşkanı Tatar'a kendilerini kabul ettiği için teşekkür ederek, Kıbrıs'ta görev yaptıkları döneme dair anıları yeniden yaşadıklarını ifade etti. Arvidsson, Kıbrıs'ta çözüm için ilerleme kaydedilmediğini ve çözümün ancak tanınma ile mümkün olabileceğini uluslararası toplumun kabul etmesi gerektiğini dile getirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar