Tatar: Direkt uçuş için Aliyev, ''en az 3 bin öğrenci olmalı'' dedi

15 Mayıs 2024

Güncelleme: 16 Mayıs 2024

A
A

Direkt uçuş konusunu İlham Aliyev'le konuştuğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, ''KKTC’de 400’e yakın öğrenciniz var dediğimde Aliyev, bu sayının en az 3 bin olması gerektiğini söyledi'' dedi. Tatar, Azerbaycanlı öğrenci sayısının çoğalmasını istedi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Tatar ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, Azerbaycan Uluslararası Kültür Merkezi’nin Lapta’da düzenlenen açılış töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar herkesi selamlayarak başladığı konuşmasında, böylesine anlamlı bir günde beraber olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

“Biz Doğu Akdeniz’de, bu bağımsız Türk devletinde, bir millet üç devlet olmanın hep hayalini ve özlemini yaşadık. Şimdi yavaş yavaş bütün bu özlemlerin hayat bulduğunu görüyoruz” diyen Tatar, aynı soydan geldiklerini, aynı milli değerleri, kaderi ve tarihi paylaştıklarını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in babası Haydar Aliyev’in, Haydar Aliyev Müzesi’ndeki videoda kendi sesinden dinlediği, “Bizim için önemli olan Kafkasya’dır, Anadolu’dur, Doğu Akdeniz’dir” sözüne dikkat çeken Tatar, Haydar Aliyev’in, Doğu Akdeniz’de Ceyhan’a işaret ettiğini söyledi. Ceyhan’ın, Karpaz burnundan sadece 50-60 kilometre uzaklıkta olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, büyük bir millet olunacaksa Aliyev’in de dediği gibi Türk dilinin daha da güçlenmesi gerektiğini vurguladı.

Batı dünyasının, Güney Kıbrıs’ın ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinin hala Kıbrıslı Türkler üzerinde ambargolar ve izolasyonlar uygulamasının, Kıbrıs Türk halkına yapılan büyük bir kötülük olduğunu vurgulayan Tatar, Kıbrıs Türk halkının yıkılması için sinsice oyunlar oynandığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Tatar, “Ama biz hiçbir zaman yıkılmadık, hiçbir zaman pes etmedik” dedi.

“EN GÜNEYDEKİ BAĞIMSIZ TÜRK DEVLETİ OLARAK HEPİNİZİN SERHAT BEKÇİLERİYİZ”

Bağımsız bir devlet sahibi olmanın önemini vurgulayan Tatar, Kıbrıs Türk halkının, büyük Türk milletinin ayrılmaz ve kopmaz bir parçası olduğunu söyledi. “En güneydeki bağımsız Türk devleti olarak hepinizin serhat bekçileriyiz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Mavi Vatan ile gök vatandaki ulusal çıkar ve menfaatlerin korunması bakımından Türk birliğinin önemli olduğunu kaydetti.

Azerbaycan’dan gelen milletvekillerine bir kez daha “hoş geldiniz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu tarihi günleri bizlere yaşattınız. Dolayısıyla sizlere minnettarız” dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e sevgi, saygı ve hürmetlerini ileten Tatar, anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen milletvekillerini de aynı duygularla selamladı. Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da, bütün bu süreçte kazanımlarına verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

BAKÜ VE ERCAN ARASINDAKİ DİREKT UÇUŞLAR

Azerbaycan ile olan ilişkilerin daha da geliştirilmesinin en büyük temennisi olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü’deki görüşmesinde, “KKTC’de 400’e yakın öğrenciniz var” dediğinde, Aliyev’in bu sayının en az 3 bin olması gerektiğini söylediğine dikkat çekti.

Başbakan ve Milli Eğitim Bakanının yapacakları çalışmalarla Azerbaycan’dan KKTC’ye daha fazla öğrenci gelmesi ve ticari-ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önemini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Direkt uçuşlarla Bakü ve Ercan arasındaki bu önemli köprüyü daha da pekiştirmek ve aramızdaki tarihi, kültürel ve gönül bağlarını güçlendirmek hepimizin temennisi ve dileğidir” diye konuştu.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar