Tatar ABD ziyaretini değerlendirdi: Önce KKTC'nin varlığı kabul edilmeli...

7 Nisan 2024

Güncelleme: 8 Nisan 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD'deki temaslarını tamamlayarak bu akşam yurda döndü. Ercan'da açıklama yapan Tatar, Kıbrıs’ta artık bir anlaşma olacaksa KKTC'nin bağımsız bir devlet olarak yer alması gerektiğini belirtti.

ZgotmplZ

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) temaslarını tamamlayarak yurda dönen Cumhurbaşkanı Tatar, saat 20.00’da New York dönüşünde Ercan Havalimanında basın toplantısı düzenleyerek ABD’deki temasları hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Tatar'ı Ercan'da Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Okan Donangil ile bazı sivil ve askeri yetkililer karşıladı.

BM Genel Sekreteri ile görüşme talebinde bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, cuma günü New York’ta BM Genel Merkezi’nde Genel Sekreter Guterres ile bir araya gelmişti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Genel Sekreter ile görüşmesi öncesinde Washington D.C.’de de bazı temaslarda bulunmuştu.

TATAR, ERCAN'DA AÇIKLAMA YAPTI

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York dönüşünde Ercan Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi ve ABD’deki temasları hakkında bilgi verdi.

Tatar, Washington ve New York’ta temaslarını tamamladıktan sonra KKTC'ye döndüğünü ve Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Hudson Enstitüsü'nde Amerikalı uzmanlar ve Kıbrıslı Türk sivil toplum örgüt temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Daha sonra New York'a geçen Cumhurbaşkanı Tatar, Cuma günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Bu görüşmede, Kıbrıs sorununun son durumu değerlendirildi.

Tatar, Guterres'e, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve uluslararası statünün teyit edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Kıbrıs Türk tarafının son üç yıldır sürdürdüğü politikayı sürdüreceğini ve bu politikanın Türkiye tarafından da desteklendiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin kendi kararlarına göre, müzakerelerin özgürce ve her iki tarafın onayıyla yapılması gerektiğini belirtti.

Ayrıca, ambargo ve izolasyonların devam ettiği bir ortamda müzakere masasına zorlanmanın kabul edilemez olduğunu ve Kıbrıs Türklerinin müktesep haklarının kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Guterres'in Kıbrıs Türk tarafının tutumunu saygıyla karşıladığını ve zorlama ile hiçbir sürecin başlatılamayacağını ifade ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle konuştu:

“BM Güvenlik Konseyi’nin 4 Mart 1964'te aldığı 186 sayılı kararla ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüm adanın hükümetiymiş gibi tanınması ve hala bunun bu şekilde devam etmesi ve Güney Kıbrıs’ın Annan Planı’na ‘hayır’ demesine rağmen Avrupa Birliğine alınması ile meselenin daha da zorlaştığını ve dolayısıyla bu şartlarda bizlerin 1960 Kuruluş Anlaşmalarından kazandığımız özden gelen müktesep haklarımızın teyit edilmeden müzakere sürecine girmemizin doğru olmayacağını ve bunu kabul etmeyeceğimizi kendisine ifade ettik. Kendisi de bunun farkında olduğunu söylemiştir.”

Tatar, “Bu aşamadan Kıbrıs Türklerine uygulanan ambargoların ve kısıtlamaların kalkması gerektiğini, Kıbrıslı Türklerin doğrudan ticaret ve direkt uçuş taleplerini, çeşitli dünya kurum kuruluşları ile görüşmesine engel olan zihniyetin artık son bulması gerektiğini kendisine ilettik” diyerek, “Demokrasi ve insan haklarının değer bulduğu bir dönemde Kıbrıslı Türklerine yönelik bu uygulamanın büyük bir haksızlık olduğunu aktardık” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Pile-Yiğitler yolu projesinde Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlığı anımsatarak, “Şu anda Yeşilırmak taraflarında, yine ara bölgede, Birleşmiş Milletlerin belki dolaylı olarak izin vermesiyle bir yolun Rumlar tarafından yapılmakta olduğunu, bunun çifte standart olduğunu ve bu konuya el atması gerektiğini kendisine hatırlattık” dedi.

ANLAŞMA OLACAK, KKTC BAĞIMSIZ BİR DEVLET OLARAK YER ALMALI

Genel Sekreter ile yaptığı görüşmeyi “olumlu” olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı şunları söyledi:

“Bizim açımızdan olumu bir toplantı olmuştur çünkü Rum tarafında, Genel Sekreterin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın buradaki çalışmaları dolayısıyla bir süreç başlıyormuş gibi bir algı yaratılmaktadır. Buna son vermek, egemen eşitlik ve eşit uluslar arası statü temelindeki yeni siyasetimizin teyidi ile ancak yeni bir sürecin başlayabileceğini ve Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa iki devletin iş birliği ile olabileceğini, 'Kıbrıs Cumhuriyeti’ne bizleri yama ederek bir anlaşmaya gelmeyeceğimizi aktardık. Türkiye Cumhuriyeti ile, Doğu Akdeniz’deki önemli gelişmeler doğrultusunda, Kıbrıs’ta artık bir anlaşma olacaksa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti bağımsız bir devlet olarak bu anlaşmanın bir parçası olması gerekiyor. Bu anlayışımızda ısrarcı olduğumuzu ve asla geri dönmeyeceğimizi ifade ettik.”

Guterres ile görüşmesinin ardından New York’ta Türkevi’nde  farklı bir takım görüşmeler ve değerlendirme toplantıları yaptığını da aktaran Cumhurbaşkanı, New York’ta Türkevi’nde düzenlenen iftar yemeğine katıldığını da belirtti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar