Talat, Karşıyaka'daki imar sorunlarını ve sel felaketini gündemine aldı

13 Şubat 2024

Güncelleme: 13 Şubat 2024

A
A

CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, sel felaketi nedeniyle üreticilerin ve bölge halkının yaşadığı mağduriyetleri gündeme getirdi. Talat ayrıca, Karşıyaka'da imar skandallarının yaşandığını öne sürdü.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda yapılan konuşmalarda CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, sel felaketi nedeniyle üreticilerin ve bölge halkının yaşadığı mağduriyetleri gündeme getirdi.

Talat'a, Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş cevap verdi.

TALAT: KARŞIYA'DA İMAR SKANDALI YAŞANIYOR

CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, "Karşıyaka’da İmar Rezaleti ve Geçitköy’de Son Durum" başlıklı konuşmasında, Karşıyaka'da yaşandığını iddia ettiği imar skandalını eleştirdi. Talat, hukuki boyutun ötesinde çürüme, yozlaşma ve adaletsizlikten bahsederek, Karşıyaka'da yaşananların buna bir örnek olduğunu ifade etti. Özellikle Karşıyaka'daki imar skandalının arkasında nelerin olduğunu sorguladı ve Şehir Planlama Dairesi'nin bu süreçteki rollerini sorguladı.

Yaklaşık 250 dönümden söz edildiğini ifade eden Ongun Talat,  1974 öncesinde iki Kıbrıslı Rum’a ait mera olarak kayıtlı bir özel mülk olduğunu, 2007’de burasının orman arazisi ilan edildiğini, daha sonra burasının Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kararıyla Rum sahiplerine devredildiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu kararıyla söz konusu yerin orman arazisi statüsünden çıkarıldığını, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kararının da bu sonucu doğurmadığını ifade eden Talat, Bakanlar Kurulu’nun böyle bir yetkisi olmadığı görüşünü belirtti.

Aralıkta emirname kapsamında halk toplantısı yapıldığını, emirnamelerin kısa süre içinde yayınlanması gerektiğini belirten Talat,  emirname yayınlamayan Şehir Planlama Dairesi’nin hızla 80 villanın planlama iznini verdiğini söyleyerek “Medeni memleketlerde burada villa olabileceğinizi asla düşünmezsiniz” dedi.

Talat, “Şehir Planlama Dairesi şaibe altına girdi. Emirnameyi neden beklettiler, bu şahıslara neden jet hızıyla karar verdiler? Bunun izahı yapılmalı” şeklinde konuştu.

Talat, Gassi Tepesi'nde yaşananların Planlama Tüzüğü'ne aykırı olduğunu ve hükümetin 2011'de alınan kararı geri çekmesi gerektiğini belirtti.

Geçitköy'deki sel felaketine de değinen Talat, bu tür doğal afetlerin zararlarının minimize edilmesi gerektiğini vurguladı ve belediyenin bu konuda daha etkin rol alması gerektiğini ifade etti.

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, yaş sebze ve örtü altında olmayan ürünlerin 2023'e kadar Genel Tarım Sigortası Fonu kapsamı dışında olduğunu belirtti. Ancak 2024 itibarıyla doğal afetlerde ve zararlarda yaş sebzenin Tarım Genel Sigortası kapsamına alındığını açıkladı. Ayrıca, sel felaketi nedeniyle zarar gören üreticilerin mağduriyet yaşamaması için çalışmaların yapıldığını ifade etti.

Çavuş, dere konusundaki çalışmaların Su Dairesi ve DSİ ile birlikte yürütüldüğünü belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar