Serdinç Maypa'nın serbest kalması sonrası kim ne dedi?

1 Nisan 2024

Güncelleme: 1 Nisan 2024

A
A

Serdinç Maypa'nın teminatla serbest bırakılmasının ardından Erhürman masumiyet karinesi dikkat çekerken, Özersay ise ''her türlü alengirli işleri yaptınız, ama Maypa serbest kaldı. Bunu kimse yutmaz'' dedi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi:  M. İrşad Esen

Polis Genel Müdürlüğüne bağlı Özel Soruşturma Şube Amirliği tarafından yürütülen soruşturma kapsamında “Özel Hayatın Gizliliğini İhlal” suçundan 28 Mart’ta tutuklanan ve 29 Mart’ta mahkemeye çıkarılarak aleyhine 3 gün tutukluluk emri verilen Serdinç Maypa, bugün yeniden Lefkoşa Kaza Mahkemesine çıkarıldı.

Savcı tutukluluğunu talep ederken Yargıç Maypa'yı teminata bağladı.

YARGIÇ: POLİS VERİLERİ ORTAYA KOYAMADI

Aktarılan olguların ardından kararını açıklayan Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç, zanlıyla ilgili mahkemeye sunulan yeni olguların; 2 bin 586 chat görüşmesi ve 28 bini aşkın fotoğrafın ayrıştırılmadığını, eğer varsa ne kadarının özel hayatın gizliliğini ihlal ve kişiler verileri yaymayla alakalı olduğunun ortaya konulamadığını belirtti. Yargıç, mahkemeye sunulan olgularda bir suçun işlenmiş olabileceğinin görüldüğünü, soruşturmanın devam ettiğini ancak zanlının tahkikata etki edebileceğiyle ilgili yeterli olgu olmadığını ifade ederek, polisin ek süre talebini reddetti ve tutuksuz yargı kararı verdi. 

Maypa'nın yurtdışına çıkışı yasaklanarak tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Maypa'nın  haftada 1 gün polise imza vermesine,  35 bin TL nakit teminat ödemesine ve  KKTC vatandaşı 2 kefilin 500'er bin TL kefalet senedi imzalamasına karar verildi.

KİM NE DEDİ?

Maypa'nın serbest kalması sonrası siyasiler, dava sürecini değerlendiren açıklamalar yaptı.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman:

''Masumiyet karinesi esastır. Kimse mahkeme hükmüyle suçluluğu sabit olana kadar suçlu sayılamaz.

Tutukluluk henüz suçu hükmen sabit olmayan bir kişinin istisnai olarak hürriyetinin bağlanmasıdır. Amacı, tahkikata etki edilmesinin, delillerinin karartılmasının, zanlının kaçmasının engellenmesidir.

Serdinç Maypa ile ilgili olarak mahkeme, hangi fiillerin "özel hayatın gizliliğini ihlal" veya "kişisel verileri yayma"yla ilgili olduğunun ortaya konulmadığını söylüyor. Veriler polisin elinde. Dolayısıyla Serdinç Maypa'nın soruşturmaya etki edebileceğine dair yeterli olgu da yok diyor mahkeme. Bu durumda polisin ek tutukluluk süresi talebini reddediyor.

İlk günden beri söylemeye çalıştığımız bu. Bu alan demokrasiyi yakından ilgilendiren bir alan. İnsanların sözlerini, hukuka ve meslek ilkelerine uygun biçimde söylerken kendilerini özgür hissetmeyecekleri bir endişe ortamının yaratılmaması demokrasinin gereği. Bu, Yasa'daki düzenleme kadar, hatta belki ondan bile fazla Yasa'nın polis tarafından uygulanması noktasında dikkate alınması gereken bir konu.

O nedenle tüm alanlarda ve elbette özellikle demokrasiyi yakından ilgilendiren bu alanda masumiyet karinesinin hassasiyetle korunması ve tutukluluğun adeta otomatik bir uygulama haline gelmemesinin sağlanması gerekiyor.

Aksi, demokrasinin de, hukukun da, insan haklarının da, kurumsal yapının da yıpranması sonucunu doğurur ki bu, bu ülkede yaşayan herkes için ciddi bir sorundur.''

HP Genel Başkanı Kudret Özersay:

 

'''Belli ki içeride tutuklu kalsın ki KONUŞMASIN istediniz, tutukluluğunu her hal ve şartta uzatmaya çalıştınız, neyin ne olduğundan habersiz yabancı işçilere şikayet dilekçesi verdirmek de dahil her türlü alengirli de yaptınız ama MAHKEMELERİMİZ buna müsade etmedi! Serdinç Maypa TEMİNATLA SERBEST!!!

Ortada bir itibar suikastı girişimi var ama bunu bu saatten sonra kimse yutmaz...Tam anlamıyla BAŞINIZA GİYDİNİZ!''

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar