Şenkul'dan "planlama" vurgusu: Girne çok hızlı büyüyor, yasaklar çözüm vermiyor

7 Kasım 2023

Güncelleme: 7 Kasım 2023

A
A

Girne Belediye Başkanı Şenkul, ilçenin çok hızlı büyüdüğünü ve yasakların çözüm sunmadığını vurgulayarak, toplumun da ihtiyaçlarına göre planlama yapılması gerektiğinin altını çizdi.

ZgotmplZ

Girne Belediyesi, Şehir Planlama Dairesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile Anıtlar Yüksek Kurulu iş birliğinde hazırlanan "Girne Çevre Koruma Planı Değişiklik Önerisi Danışma Toplantısı" bugün gerçekleştirildi.

Girne The Arkın Colony Hotel Konferans Salonu’ndaki toplantının açılışında konuşan Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, şehir planlamasının önemine dikkat çekti.

Şenkul, konuşmasında şunları kaydetti:

  • Biz bu öneriye daha çok şehrin ihtiyaçları, gelişimi ve bunun bölgeye uyarlılığı açısından baktık. Bu noktada özellikle değer verdiğimiz, çarşı, Antik Liman ve kale bölgesindeki gelişmelerdir.
  • Girne'nin gelişimi esnasında yaşanan en büyük sorunlardan biri, iç içe geçmiş, karmaşaya dönmüş gece ve gündüz hayatı, evin olduğu yerde meyhanelerin, meyhanelerin olduğu yerden yatı evlerinin, pansiyonların olduğu yerde atölyelerin olduğu bir şehir konumunda özellikle Girne merkez.
  • Sadece şikayet etmek ya da yasaklayıcı unsurlarla engellemenin mümkün olmadığını görüyoruz.
  • İnsanlara "Buradan çık" dediğinde gideceği yeri göstermek zorunluluğumuz da vardır.
  • Bizim istediğimiz; planlama yapılırken sadece kitabı ve teknik değil, şehrin ihtiyaçlarına da cevaz verecek ve bizi daha sonra yanlışları yasaklarla engelleyecek pozisyona sokmayacak planlar yapmaktır.
  • Bu anlamda şehrin ihtiyaçları çok nettir. Şehrin ticari, turizm ve eğlence bölgesine ihtiyacı vardır.
  • Bu plandan ayrı olarak şehrin rekreasyon alanlarına, toplu alışveriş alanlarına, yurt alanlarına, küçük sanayi sitesi, esnaf sitesi alanlarına ihtiyacı vardır.
  • Tüm bunları yok sayarak hareket ettiğimiz zaman bu kaotik ortam doğuyor. Biz bu bilinçle teknik arkadaşlarla da önümüzdeki süreçte buradan da başlayarak ama özellikle Girne İmar Planı Revizasyon sürecinde çok ciddi aksiyonlar alacağız.
  • Sadece bizim ihtiyaçlarımızı değil, bir bütün halinde toplumun ihtiyaçlarını değerlendirmek zorundayız. Çünkü bu şehir çok hızlı gelişiyor. Ne yazık ki görüyoruz ki yasaklamalar çözüm vermiyor. Bununla bir şekilde mücadele etmenin yolu planlı büyümedir. 
  • Bu anlamda nüfus çok önemlidir ancak ne yazık ki merkezi idare buna gözünü kulağını kapatmış vaziyettedir. Biz tüm bu planlamaları yaparken aslında buza yazı yazıyoruz, hayali işler yapıyoruz. Çünkü net bir planlama için net bir nüfus verisine ihtiyaç vardır.
  • Kim ne söylerse söylesin, Girne 69 kilometrekare içerisinde hafta sonları 150 bin, hafta içi 130 bin nüfusu ağırlamakta...
  • O yüzden buradaki her metrekareyi bizim verimli kullanma sorumluluğumuz vardır. Birazcık plancılar ödün verecek, biraz belediyeciler ödün verecek, biraz işletmeciler ödün verecek ve bu şehirde hep birlikte daha güzel günlere gideceğiz.
ÖNERİ NEYİ KAPSIYOR

"Girne Koruma Çevre Planı Değişiklik Önerisi" İmar Yasası’nın 31'inci maddesi uyarınca koruma alanı olarak ilan edilmiş ancak sınırları yasa ile belirlenmemiş olan Eski Liman, Kale ve Çevresi ve Türk Mahallesi diye bilinen bölgeleri kapsıyor. Planlama dahilinde kentin iki korumaya değer, kentsel doku ve kültür özelliklerini yansıtan, eski kent nüvesi ile bu geleneksel alanın etrafında, yoğun yapılaşmayı önlemek amacı ile belirlenmiş "TAMPON ALAN”ın oluşturulması yer alıyor. Planlama alanın 0,74 km2’lik bir alanı kapsayan alan Girne Belediye hudutlarının (50 km2) ise yüzde 1,48’ini içeren alanı kapsıyor.

PROJE SINIRLARI

Öneri dahilindeki uygulama sınırları; Eski Liman ile Kale ve çevresini kapsayan alanın sınırları, eski surların izleri dikkate alınarak, batıda Liman Hotel, harup ambarları diye bilinen şu anda dükkan olarak kullanılan binaların da bulunduğu yapı adası ile Liman Otel önünden geçen ve Ziya Rızkı Caddesi’ne kadar uzanan Canbulat Sokağa, batı yönünden cephesi olan parselleri de içine alacak şekilde belirlenmiştir. Doğuda ve Güney kısmında ise Kale ve Ziya Rızkı Caddesi sınırı belirlemektedir.

42 GÜN BOYUNCA ASKIYA ALINACAK

Öneri ile ilgili yapılacak görüş bildirimleri ve öneri raporları için "Girne Koruma Çevre Planı Değişiklik Önerisi" raporu ve ekli haritalarının, 7 Kasım Salı günü itibarı ile 42 gün boyunca (18 Aralık 2023’e kadar); www.girnebelediyesi.com, spt.gov.ct.tr web sitelerinde ve Girne Belediyesi Yeni Hizmet Binası ile Şehir Planlama Dairesi’nde askıda olacağı kaydedildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar