Sahte fatura ile gümrükten düşük fiyata malzeme soktu

Kamalı Haber, 15 Mayıs 2024

Güncelleme: 15 Mayıs 2024

A
A

Sahte faturaları, ön izin almak için İlaç ve Eczacılık Dairesi ve gümrükte tedavüle süren zanlının, fatura ile ayrıca 68 bin TL'lik tıbbi malzemeyi 5 bin TL olarak ülkeye soktuğu tespit edildi. Tutuklanan zanlıya mahkemede iki gün tutukluluk verildi.

ZgotmplZ Kamalı Haber

"Sahte Belge Düzenleme, Tedavüle Sürme, Sahtekarlıkla Para Temin Etme ve Gümrük Yasasına Aykırı Hareket Etmek” suçlarından tutuklanan zanlı A.A.’nın ardından, suçla bağlantılı Kalden Ticaret’in işletmecisi A.Ş.D. de tutuklanarak mahkemeye çıkarıldı.

Mahkemede olayla ilgili bulguları aktaran polis, 29 Mart 2024 tarihinde mahkemenin Serdinç Maypa’nın tasarrufunda bulunan evrakların incelenmesi için vermiş olduğu direktif doğrultusunda soruşturma başlatıldığını anımsattı. 

Polis başlatılan soruşturma kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın tıbbi ürün alımı için 2022-2023 yıllarını kapsayan süre için verdiği tıbbi ürün ihalesi kapsamında Türkiye’den ürün alan Zerberg Healthcare Trd. Ltd. işletmecisi olan zanlı A.A.’nın yüksek meblağlı tıbbi ürünleri sahte faturalarla gümrükte düşük fiyata beyan ederek, ülkeye soktuğunu belirlediklerini kaydetti. 

Polis, meseleyle ilgili tutuklu bulunan A.A.’nın ofisinde yapılan aramada tespit edilen, 2022 yılına ait Azin Danışmanlık Mimarlık Medical Tic. Şti. adına düzenlenen ve Kalden Ticaret’e yazılan bir adet faturayla, A.Ş.D.’nin işletmeciliğini yaptığı Kalden Ticaret Ltd. şirketinin Türkiye’den 2 fatura karşılığında satın aldığı tıbbı ürünlerle ilgili, sahte olarak düzenlendiğine inanılan Azin Danışmanlık Mimarlık Medical isimli işletmeye ait faturaları, dolandırmak kastıyla ön izin almak için İlaç ve Eczacılık Dairesine ve Gümrük işlemleri için Ercan Gümrük Şubesinde tedavüle sürdüğünün tespit edildiğini söyledi. 

Zanlının böylelikle Türkiye’den 68 bin TL’ye alınan tıbbi ürünleri gümrüğe 5 bin TL olarak beyan ettiğini kaydeden polis, İlaç ve Eczacılık Dairesi ile gümrükten yapılan araştırmada Kalden Ticarete ait bir adet daha fatura bulduklarını açıkladı. 

Polis, söz konusu 2 faturayla ilgili zanlıdan istenen izahat üzerine, “Hatırlamıyorum. Elden ödeme yapmış olabilirim” diyerek makul izahat veremediğini belirtti.

Polis, Sağlık Bakanlığı, Merkezi İhale Komisyonu, gümrük dairesinden araştırma yaptıklarını, alınacak çok sayıda ifade ve aranan emare olduğunu belirterek, zanlının aleyhinde iki gün ek tutukluluk emri talep edildi.

Yargıç, zanlının 2 gün süreyle tutuklu kalmasına emir verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar