Şahiner: Tarımda sorunlar artarak devam ediyor

2 Nisan 2024

Güncelleme: 2 Nisan 2024

A
A

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, üreticilerin motivasyonunun düştüğünü ve tarım alanlarının boş kaldığını savundu. Tarım Bakanı Çavuş ise, sürecin zor geçtiğini ama üreticinin şevkinin kırılmadığını, narenciyede ödemelerin başlayacağını açıkladı.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, "Narenciyede Son Durum" konulu güncel konuşmasında, uzun süredir süregelen sorunların artarak devam ettiğini belirtti. Şahiner, üreticilerin motivasyonunun düştüğünü ve tarım alanlarının boş kaldığını ifade etti. Sorunların kalıcı çözümlerle ele alınması gerektiğini vurguladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Şahiner'in eleştirilerine cevap vererek, üreticilerin motivasyonunun hâlâ yüksek olduğunu ve tarım faaliyetlerine devam ettiğini belirtti. Bakan Çavuş, yakın gelecekte ödemelerin başlayacağını ve rekoltenin 52-53 bin ton civarında olacağını açıkladı. Ayrıca, vektör böceğiyle mücadele konusunda çalışmaların devam ettiğini ve hedeflerine yaklaşıldığını ifade etti.

ŞAHİNER: SORUNLAR ARTARAK DEVAM EDİYOR

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, uzun süredir aynı konu üzerinde konuştuğunu ancak sorunların artarak, devam ettiğini söyledi.

Üreticinin şevkinin kırıldığını ifade eden Şahiner, “Ovalar, bahçeler boş” dedi. İçler acısı bir durum söz konusu olduğunu belirten Salahi Şahiner, kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini kaydetti.

“18 aya yakın bir süredir birçok üreticinin cebine bir kuruş girmediğini” ifade eden Şahiner, kesilen bahçeler ile kesilmeyen bahçeler arasındaki farka işaret ederek, bunun rekolteye etkisinin takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Havaların da erken ısınmasıyla dalında dökülmelerin görüldüğünü, rekoltede ciddi bir düşüş yaşandığını anlatan Şahiner, valensiyanın hasadının geciktiğini kaydederek, “Bu başka hata kaldırmaz” dedi. Şahiner, valensiya hasadının hangi hızda gerçekleşeceğinin önemine dikkat çekti.

Ürün bedellerinin ne zaman ödeneceğinin büyük bir soru işareti olduğunu söyleyen Şahiner, üreticinin yüzünü güldürecek bir gelişme yaşandığını da kaydederek, portakalın uluslararası piyasalardaki değerinin iki katına çıktığını belirtti. Üreticinin lehine bunun güncellenmesi çağrısı yapan Şahiner, Cypruvex’e yatırımın ayrı bir kalemden yapılması gerektiğini de söyledi.

Gelecek sene için ihracat şeklinin sürdürülebilir olmasının önemini vurgulayan Şahiner, bunun Tarım Bakanlığı’nı aştığını, Dışişleri Bakanlığı’nın da konuya müdahil olması gerektiğini belirtti. Şahiner, üreticinin çok zor günlerden, dönemlerden geçtiğini ancak bu kadar da üretim şevkini kaybettiği bir dönem olmadığını kaydetti.

ÇAVUŞ: VEKTÖR BÖCEĞİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise Şahiner’e yanıt verdi. “Bu süreç zor bir süreçti” diyen Çavuş, bütçe yapılırken, ortaya öngörüler konulduğunu anlattı.

Haftanın iki veya üç günü Güzelyurt’ta olduğunu dile getiren Çavuş, arazide üreticiyi çalışırken gördüğünü belirterek, “üreticinin şevkinin kırıldığı” söylemini kabul etmediğini ifade etti. Güzelyurt üreticisinin sahada üretime devam ettiğini kaydeden Bakan Çavuş, yakın gelecekte greyfurt, limon, king mandorada ödemelerin başlayacağını açıkladı.

Rekoltenin 52-53 bin bandında olacağının söylendiğini belirten Çavuş, özellikle king mandorada hasadın sonuna doğru gelindiğini kaydederek, “Hedefimiz 50 bin ton civarına yanaşmaktır” dedi. Çavuş, böylesi zor bir süreçte üretimde 43-44 bin ton bandına çıkılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Vektör böceği yok edecek böceğin geleceğini ifade eden Çavuş, bu konuda iki toplumlu mücadelenin başlamasını da talep ettiklerini ve bu konuda ısrarlı olduklarını söyledi.

Valensiyada 2 bin ton civarında hasat yapıldığını ve bunu yavaş yavaş artırmayı planladıklarını belirten Çavuş, arzu ettikleri noktada olmadıklarını ancak iklim koşullarının etkili olduğunu ifade etti.

Narenciyede su verme oranını artırdıklarını ve bölgeyi genişletme çalışmalarını bitirdiklerini kaydeden Bakan Çavuş, tüm bahçelerde tek su fiyatı hedeflediklerini de söyledi.

Hükümetin bir yatırım açıkladığını ve Başbakan’ın “bunu üreticinin parasından yapacağız” demediğini vurgulayan Çavuş, yatırımların hükümet tarafından yapılacağını söyledi. Çavuş, hükümetin veri saklamasının mümkün olmadığını, üretimin devam etmesi için çalıştıklarını söyledi.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner’in yerinden sorusu üzerine Bakan Çavuş, hasat süreci tamamlandıktan sonra net rakamların paylaşacağını vurguladı.

Yapılan işleri görmemenin ve sadece felaket üzerinden bir şey yapmanın vatandaşı yorduğunu dile getiren Çavuş, olumlu gelen her eleştiriyi aldığını belirterek, “felaket tellallığı” yapılmamasını istedi. Bakan Çavuş, birlikte hareket edilmesini istedi.

CTP Milletvekili Filiz Besim ise yerinden, yeşillenme hastalığı konusunda test yapılıp, yapılmadığını sordu. Besim, hastalığın teşhis edilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Çavuş ise, vektör böcek görüldüğünü ancak böceğin görüldüğü ağaçta virüse rastlanmadığını vurguladı. Çavuş, popülasyon varlığının bastırılması ve vektör böceğinin zararlısının doğaya bırakılması gerektiğini belirtti. Çavuş, şu ana kadar yapılan hasatta böyle bir bulguya rastlanmadığını yineleyerek, önceliğinin vektör böceğin bastırılması olduğunu kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar