Şahiner: Kamuda dijitalleşme, yerli firmalarla yapılmalı

7 Aralık 2023

Güncelleme: 7 Aralık 2023

A
A

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, dijital dönüşümle devlet dairelerine gitme zorunluluğu olmadan halkın tüm işlemleri yapabilmesinin önemini vurgulayarak, yerli firmalarla çalışılması gerektiğini söyledi.

ZgotmplZ

 Dijital Dönüşüm ve Elektronik Devlet Kurumu Yasası, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edildi. 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'ndaki yasa önerisine ilişkin görüşmelerde söz alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner, yasa geçtikten sonra gerekli düzenlemelerin yapılması ve işleyin başlamasının şart olduğunu belirtti.

Devlet dairelerine gitme zorunluluğu olmadan halkın tüm işlemleri yapabilmesinin önemini vurgulayan Şahiner, yasanın geçmesinin bunun ilk adımı olduğunu kaydetti.

Vergi mükelleflerinin bütün gelir-gider dengelerinin izlenebileceği ve kayıt dışılığın önlenebileceği bir yapıdan bahsedildiğini dile getiren Şahiner, bunun Maliye'ye getirisi olacağını belirtti.

Yasanın, devletteki dijital hizmetlerin verilmesiyle ilgili düzenlemeler içerdiğini ifade eden Şahiner, özellikle vatandaşın kişisel verilerinin korunması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıslı Türk yazılım mühendislerinin bu verileri yazılıma dökmeye başlasa bugüne bitirebileceğini dile getiren Şahiner, yerli firmalarla çalışılması gerektiğini söyledi.

Veriye ulaşmanın kolaylaşmasıyla, planlamanın da mümkün olacağını ifade eden Şahiner, mevzuatın sadeleşmesine ve belli başlı kurumlarda yasa değişikliğine ihtiyaç olacağını belirtti.

Kadroların hemen doldurulmasının şart olduğunu kaydeden Şahiner, kişisel verilerin korunmasının denetlenmesinin ise idarenin yükümlülüğünde olacağını söyledi. Şahiner, hızlı hareket edilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

ŞAHİNER TARIM KONUSUNA DA DEĞİNDİ

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, “Hükümetin Görmezden Geldiği Tarımsal Üretim” konulu güncel konuşmasında, Güzelyurt ve Lefke bölge halkının tedirgin olduğunu dile getirerek, mandora ürününden bir tek kilo dahi satılmadığını söyledi.

Tarım ve Hayvancılık Platformu’nda 20 dönüm narenciye bahçesinin, dalında ürünüyle birlikte satılığa çıkarıldığına işaret eden Şahiner, durumun sürdürülebilir olmadığını, insanların arazilerini ve bahçelerini satılığa çıkarmaya başladığını ifade etti.

“Narenciye dalında kalamaz. Hükümet gerekli tedbirleri zamanında almalıdır. Mali tedbirler şarttır” diyen Şahiner, önlem alınmazsa hükümetin bunun altında kalacağını savundu.

40 gün gibi bir süre içerisinde 50 bin ton ürünün hasat edilmesi gereken bir yıl olduğunu söyleyen Şahiner, “Arpa fiyatına mandora, valensiya satıp da üretici ayakta duramaz” dedi.

Şehit çocuğu arsalarıyla ilgili bir ihbar olduğuna da değinen Şahiner, alt yapısı tamamlanmış olan arazilerle ilgili koçan alınamadığını ifade ederek, şehit çocuklarının koçan sorununun çözülmesini istedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar