Rum Yönetimi, KKTC ile İsrail'in hak iddia ettiği riskli bölgede doğal gaz için anlaştı

1 Aralık 2023

Güncelleme: 2 Aralık 2023

A
A

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Aphrodite isimli 12. parselden doğal gaz çıkarmak için ABD'li enerji şirketi Chevron ile anlaşmaya vardığını açıkladı. 12. parselin bir kısmı KKTC Ruhsat Sahası içinde. Ayrıca aynı parselde İsrail de hak iddia ediyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), ABD'li enerji şirketi Chevron ile Doğu Akdeniz'de GKRY'nin sözde münhasır ekonomik bölgesinde Aphrodite isimli sahadan doğal gaz çıkarmak için anlaşmaya vardı.

Anlaşılan bölgenin bir kısmı, KKTC ruhsat alanının da olduğu bölgeye denk geliyor.

Geçtiğimiz yıllarda doğal gaz çıkarmak için adım atılmış, fakat Türkiye, tepki göstererek bölgeye askeri ve araştırma gemilerini göndermişti.

Ayrıca Türkiye Mavi Vatan tatbikatlarını yaparak kararlılığını göstermişti.

Rum Yönetimi'nin 12. parselde tek taraflı anlaşma yapması, hem KKTC ile Türkiye'nin, hem de İsrail'in tepki göstermesine neden olabilir.

RUM ENERJİ BAKANLIĞI DUYURDU

Rum Enerji Bakanlı yaptığı açıklamada, hükümet ve Chevron şirketi, Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesinin (MEB) 12. bloğundaki Afrodit gaz sahasının geliştirilmesine ilişkin şartlar üzerinde anlaşmaya vardığı duyurdu.

Ayrıca Rum medyasına konuşan Enerji Bakanı George Papanastasiou, "Kazan-kazan durumu elde edildi. Hedefimiz 2027 sonuna kadar Afrodit'ten doğal gaz elde etmek" dedi.

Enerji Bakanı, Afrodit'teki gazdan yararlanma konusunda nihai kararların verilmesinin an meselesi olduğunu, ancak kararların verilmesinin birkaç gün, hatta haftalar sürebileceğini de belirtti.

İSRAİL İLE KRİZE NEDEN OLMUŞTU

Kıbrıs ve İsrail, Güney Kıbrıs’ın iddia ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki Aphrodite doğalgaz yatağı ve bitişiğindeki İsrail İshai doğalgaz alanıyla ilgili anlaşmazlığa düşmüştü.

İsrail tarafı, Blok 12’deki Aphrodite gaz yatağının kendi deniz alanı olan İshai gaz yatağına uzandığını öne sürüyor.

Son 10 yılda yapılan sondajlar sonunda İsrail, Tamar yatağında 320 milyar metreküp, Leviathan'da 600 milyar metreküp, Kıbrıs ise Afrodit'te 130 milyar metreküp, Kalipso'da ise 200 milyar metreküp civarında doğalgaz bulduğunu ilan etti. 

Ancak bulunan doğalgaz miktarının küresel ölçekte çok az olması, bulunan kaynaklarının nasıl işletilip, pazarlanacağı konusunda soru işaretlerine yol açıyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar