Özersay ile Şahiner konuştu: Sorumlu yok, Sanki bina kendiliğinden yapıldı!

26 Nisan 2024

Güncelleme: 26 Nisan 2024

A
A

İsias davasını izlemek için Adıyaman'da bulunan Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ile CTP Milletvekili Salahi Şahiner, bugünkü duruşmada yaşanan gelişmeleri MYK Haber'e değerlendirdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Adıyaman 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde İsias davasının ikinci duruşması yapılıyor. İsias Otel'de 72 ölü, 8 yaralı olan ana dosya ile 2 yaralının daha olduğu ek dosya birleştirildi. Duruşmada söz alan tutuklu bulunan tüm sanıklar, savunmalarının geçerli olduğunu söyledi. Ayrıca sanıklar, ek rapor ve Gazi Üniversitesi'nin hazırladığı bilirkişi raporunda aleyhlerine olan konuları kabul etmedi.

Adıyaman'da bulunan MYK Haber ekibi gelişmeleri canlı aktarıyor...

Duruşmaya saat 17.10'da ara verildi. Karar ise saat 18.00'de açıklanması bekleniyor.

ÖZERSAY İLE ŞAHİNER MYK HABER'E DEĞERLENDİRDİ

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ile CTP Milletvekili Salahi Şahiner yaşanan gelişmeleri MYK Haber'e değerlendirdi.

Kudret Özersay:

Bu işin sorumluluğunu kimse üstlenmek istemiyor. Belli ki binayı yapan, binanın sorumluluğunu alabilecek olan kimse yok. Sanki kendiliğinden yapıldı. Kendiliğinden çöktü. Ortada da hiçbir sorun yok. Bütün uğraşları, ilk duruşmada sorumluluğunu birbirlerinin üzerine atmak şeklindeyken bu kez kimse değil. O da sorumlu değil. Bu da sorumlu değil gibi bir yaklaşım ortaya koyuyorlar.

Mesela şu savunmaya getiriyorlar:

''Binanın yapılmasında otelin sahibi, belki sorumludur ama çocukları sorumlu değil. Çünkü onlar o tarihte orada yoktu. Sonra gelip işletmeye başladılar.'' Dolayısıyla sorumlu yoktur demeye çalışıyorlar. Herkes elini yıkayıp çıkmaya çalışıyor. Kamu vicdanında zaten hepsi mahkum olmuş durumdalar ama kararın ne şekilde şekilleneceği de önemli. Bizim hissiyatımız şu. Bugün mahkeme bitmez. Sorulan sorulardan, yargıçların sorduğu sorulardan izlenimimiz, mahkeme bir başka bilimsel raporun alınması yönünde bir adım atacak.

Çünkü Gazi Üniversitesi kendisi bu raporun kendisine ait olduğunu ve üniversitenin kurumsal yapısını temsil ettiğini kabul etmiyor. Hocaların kendi görüşüdür diyorlar. Bu bile kendi içinde sıkıntılı bir durum. Dolayısıyla birden fazla sorumlunun olduğu aşikar.

Yargılananların dışında bir zihniyet yargılanıyor aslında. Bundan sonra Türkiye'de bu konulara özellikle deprem bölgelerinde hassasiyet gösterilecek mi? Gösterilmeyecek mi? Gösterilmeyecek mi? Bundan sonra bu tür binaların yapılmasına müsaade edilecek mi? Edilmeyecek midir? ''

Şahiner:

Mahkeme kararı sadece bir ara karardır. Son karar ne olacak, en ağır cezaları alacak olsalar bile bileceğiz ki bu acı asla ve asla edilmeyecek.

Bu toplumunun ortak bir davasıdır, ortak bir mücadelesidir. 

Adıyaman 'ı gezdikten sonra tek kelimeyle bir hüzün şehri. Taş taş üstünde kalmamış sanki bir Suriye'deyiz gibi.

 

 

İSİAS DAVASI

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman’da bulunan Grand İsias Otel’de 35'i Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol takımındaki Kıbrıslı Türk öğrenciler, öğretmenler ve ailelerden olmak üzere toplam 72 kişi hayatını kaybetmişti.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamede şüphelilerin “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar cezalandırılmalarını talep etti.

3 Ocak'ta görülen duruşmada mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt, Efe Bozkurt, statik proje müellifi Halil Bağcı ve fenni mesul ve statik proje müellifi Erdem Yıldız’ın tutukluluklarının devamına; tutuksuz yargılanan Bilge Açık, Seda Bozkurt Zeren, Şule Bozkurt Özbek, Ulviye Bozkurt, Hasan Aslan, Mehmet Göncüoğlu’nun ise adli kontrol tedbiriyle tutuksuz yargılanmalarının devamına karar verdi.

Davanın ikinci duruşması 26 Nisan 2024 Cuma günü yapılmasına karar verdi.

İKİ KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

29 Mart'ta Mahkeme, yapılan tutukluluk incelemesinde otelin sahibi Ahmet Bozkurt’un oğlu Efe Bozkurt ve Halil Bağcı’nın, yurt dışı yasağı ile adli kontrol şartlarıyla tahliyesine karar verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar