Osman Örek’in, ölümünün 25'inci yılı: Kıbrıs meselesindeki büyük rolü ve katkıları vurgulandı

24 Mart 2024

A
A

KTFD Başbakanı Osman Örek'in ölümünün 25’inci yıl dönümünde anma töreni düzenlendi. Tatar törende, Örek'in milli birlik ve beraberliğin, Kıbrıs Türk halkının bu noktaya gelmesindeki etkin rolünün önemini vurguladı.

ZgotmplZ

 Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) Başbakanı Osman Örek, 25’inci ölüm yıl dönümünde törenle anıldı.

Lefkoşa Devlet Mezarlığı’nda yapılan törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, bazı milletvekilleri, askeri erkân, Örek’in ailesi ve diğer yetkililer katıldı.

Törende, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Osman Örek’in ailesi adına Yeşim Örek konuşma yaptı.

TATAR: KIBRIS MESELESİNİN TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNE GELMESİNDE BÜYÜK KATKILARI OLDU

Cumhurbaşkanı Tatar törende yaptığı konuşmada, Küçük, Denktaş ve Örek’in Türkiye ziyaretleriyle, dönemin Türkiye Başbakanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun Kıbrıs meselesinin içine çekildiğini anlatarak, zor yıllarda Anadolu ile kurulan bağlarla Kıbrıs meselesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin gündemine getirilmesinde üç liderin ve onların dava arkadaşlarının çok büyük katkıları olduğunu söyledi.

Osman Örek ile sohbetlerinde milli davayla ilgili çok şey öğrendiğini belirten Tatar, Osman Örek vefat ettiğinde adaya henüz Türkiye’den su gelmediğini, geçmişte Türk liderliğinin suyun gelmesi gerektiğini Makarios ile paylaştığında, Makarios’un Örek’e, “Biz Türk suyu içmeyiz” dediğini anlattı.

"ÖREK, 1960 KURULUŞ ANLAŞMALARINDA AKTİF BİR ROL OYNADI"

Osman Örek’in 1960 kuruluş anlaşmalarında aktif bir rol oynadığını ve daha sonra Cumhuriyetin Savunma Bakanı olduğunu belirten Tatar, “Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü kavramları 1960 anlaşmasından elde ettiğimiz hakkımız ve hukukumuzun bir ifadesidir” diye konuştu.

“Milli birlik ve beraberliğin, Kıbrıs Türk halkını bu noktaya getirmesinde onların etkin rolünün ne kadar anlamlı ve tarihi perspektiften ne kadar değerli olduğunu”  ifade eden Tatar, eşi Neriman Örek’in de, Osman Örek’e verdiği destekle Kıbrıs Türk halkına katkılarını yakından bildiğini dile getirdi.

YEŞİM ÖREK: MİLLİ HAFIZA GENÇ KUŞAKLARA AKTARILDIĞI SÜRECE VAR OLUNABİLİR

Osman Örek’in ailesi adına Yeşim Örek ise konuşmasında, “Osman Örek’i biz, Meclis Başkanı, Başbakan olarak değil hep mücadele adamı olarak bildik, tanıdık ve yaşadık” dedi.

KTFD Başbakanlığı yapan Osman Örek'in kızı Yeşim Örek, törende aile adına konuşma yaptı

“Bizler bugün burada rahatça nefes alabiliyorsak yıllarca verilen mücadele sonucundadır” diyen Örek, mücadelenin 1974’te değil, Osmanlı adayı 1878’de adayı İngilizlere kiralandığı günden itibaren başladığını kaydederek, “Milli hafıza genç kuşaklara doğru anlatıldığı ve aktarıldığı sürece var olunabilir” vurgusu yaptı.

Yeşim Örek, Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleriyle 15 Kasım 2023’te hizmete giren “Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi”nin büyük önem taşıdığını, verilen mücadelenin genç nesillere ancak böyle anlatılabileceğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar