Naaşı hala bulunamayan Cengiz Ratip, şehit edilişinin 60'ıncı yılında anıldı

14 Şubat 2024

Güncelleme: 14 Şubat 2024

A
A

Şehit Cengiz Ratip, Meclis kütüphanesinde anıldı. EOKA tarafından şehit edilen Ratip'in naaşının nerede olduğu henüz bilinmiyor.

ZgotmplZ

Türk Cemaat Meclisi’nin tek şehit üyesi Cengiz Ratip, ölümünün 60'ıncı yıl dönümünde, Cumhuriyet Meclisi’nde adının verildiği kütüphanede düzenlenen törenle anıldı.

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, Ratip’in ailesi ve sevenleri olmak üzere anma törenine Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, UBP Milletvekilleri Faiz Sucuoğlu, Hasan Taçoy, Ali Pilli, Resmiye Canaltay ve Hasan Küçük, CTP Milletvekili Sami Özuslu, DP Milletvekili Serhat Akpınar, Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan törende Ratip’in özgeçmişi okundu, konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, şehit ailesine kitap takdiminde bulundu.

"ANISI MECLİS'TE YAŞATILIYOR"

Törende konuşma yapan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, aradan 60 yıl geçtiğini, Cengiz Ratip’in 4 evladının babasız büyüdüğünü anımsattı.

"Cengiz Ratip’in bir kabri olmasını isterdik ancak bu bir türlü gerçekleşmedi" diyen Töre, şehitlerin kendilerine devlet, millet ve vatan topraklarını miras bıraktığını kaydetti.

Zorlu Töre, Şehit Cengiz Ratip isminin Cumhuriyet Meclisi’nin kütüphanesine verilmesinin isabetli bir karar olduğunu, şehit milletvekilinin anısının Mecliste yaşatıldığını dile getirdi.

Nüfus mübadelesinin insan yaşamı her şeyden daha değerli olduğu için yapıldığını ifade eden Töre, şehitlere sahip çıkılmasını ailelerine de saygı gösterilmesini istedi.

"BABAMIN VASİYETİ GERÇEKLEŞTİ"

Anma töreninde aile adına konuşan Cengiz Ratip’in oğlu Birtan Gökeri, babasının EOKA’nın kurduğu pusu sonucunda şehit edildiğini anımsattı.

Duygularını, "Artık babamın bulunmasını değil, yattığı yerde huzurla uyumasını istiyorum." sözleriyle ifade eden Gökeri, babasının kendilerine onurlu ve şerefli bir miras bıraktığını belirterek, annesinin kaleme aldığı notları da paylaştı.

Şehit Milletvekili Cengiz Ratip'in oğlu Birtan Gökeri

Babasının vasiyetinin “kimsenin bilmediği çalı, çırpıların içinde yatmak” olduğunu söyleyen Gökeri, Şehit Cengiz Ratip’in dileğinin de bu şekilde gerçekleştiğini kaydetti.

Birtan Gökeri, şehit babasının gömü yeriyle ilgili bir bilgi bulunmadığını kaydederek, Kıbrıslı Türk yetkililerin “'Rumlar bizim bir milletvekilimizi öldürdü' diyerek cenazeyi almak için yeterince çaba sarf etmediğini" söyledi.

ŞEHİT CENGİZ RATİP KİMDİR?

1931’de, Baf kazasına bağlı Karaağaç köyünde doğan Cengiz Ratip, 10 Eylül 1961’de Türk Cemaat Meclisi'nde milletvekili olarak göreve başladı.

 14 Şubat 1964’te bir pusu sonucunda Poli’de şehit edilen ve nereye gömüldüğü hâlâ bulunamayan Cengiz Ratip, Türk Cemaat Meclisi’nin tek şehit üyesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar