Müftüzade'den Fotiu'ye tepki: Kayıpları politize etmeyi bırakın

10 Ocak 2023

Güncelleme: 10 Ocak 2023

A
A

Kayıplar konusunda yardımcı olmadığı gerekçesiyle Türk askerini suçlamayı sürdüren Rum yetkili Fotiu'ye tepki gösteren Müftüzade, verilen tüm desteklerin KŞK’nin web sitesinden görülebildiğini işaret ederek, "Kayıpları politize etmeyi bırakın." dedi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Kayıpları bulma çalışmalarıyla ilgili Türk askerini hedef alan Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu'ye yanıt Kayıp Şahıslar Komitesi'nin (KŞK) Kıbrıslı Türk üyesi Hakkı Müftüzade'den geldi.

Fotiu, dün Rum basınına yansıyan açıklamalarında, 2022 yılının kayıplar açısından iyi bir yıl olmadığını kaydederek, bunun sorumlusunun iş birliği yapmayan, bilgi vermeyen ve kayıplarla ilgili sorunların çözülmesinde engel çıkaran Türk askeri olduğunu öne sürmüştü.

Fotis Fotiu’nun son dönemlerdeki açıklamalarıyla ilgili Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) açıklama yapan Kayıp Şahıslar Komitesi Türk Üyesi Müftüzade, söz konusu açıklamalara ilişkin 31 Temmuz 1997’de Birleşmiş Milletler nezdinde yapılan basın açıklamasına göre, iki toplum liderinin kayıp şahıslar konusunun politize edilmemesi doğrultusunda karar alındığına işaret ederek, alınan bu karara rağmen bu söylemlerin sonunun halen gelmediğini kaydetti.

“VERİLEN TÜM DESTEKLER KŞK’NİN WEB SİTESİNDEN GÖRÜLEBİLİR”

Türkiye’nin kayıpların bulunmasını engellediği konularının yer aldığı haberlerin gerçeği yansıtmadığının altını çizen Müftüzade, aksine kazı faaliyetlerinin başladığı tarihten itibaren Türkiye tarafından Komite’ye her türlü desteğin tek taraflı verildiğini söyledi.

Bu desteklerin KŞK’nın tüm faaliyetlerini içeren istatistiklerinin bulunduğu web sayfasına bakarak görülebileceğini ifade eden Müftüzade, “Geçmişte ve günümüzde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde kayıpların bulunabilmesi için sağlanan ve birçok kaybın bulunmasında etken olan bu faaliyetler yadsınamaz.” dedi.

Müftüzade, askeri bölgedeki çalışmaların devam ettiğini ve çalışmalara hız kazandırdıklarını duyurarak, Komite olarak askeri bölgelerde taleplerinin süratle karşılandığı ve problem yaşamadıklarını bildirdi.

“KAZI LİSTESİNDE OLMAYAN, SONRADAN İLAVE ETTİĞİMİZ 2 YER İÇİN DE İZİN VERİLDİ”

Müftüzade, halihazırda devam eden askeri bölge kazılarının yanında, Kapalı Maraş - Derinya bölgesinde öngörülen kazı listesinde olmayan fakat sonradan ilave olarak talep ettikleri 2 yeni yerin kazılması için de izin verildiğini ve kazı hazırlık faaliyetlerine başlandığını aktardı.

Önceki röportajlarında, Güneyde, 1963-64 yıllarındaki kayıpların büyük bir kısmının, geçiş noktalarında ve hastanelerde verildiğini söylediğinin ve kayıtların paylaşılması için çağrıda bulunduğunun hatırlatılması üzerine Müftüzade, bugüne kadar taraflarına bu yönde bir bilgi gelmediğini kaydetti.

Müftüzade, “GKRY polis arşiv kayıtları gün yüzüne çıkmalı ve kayıplarımızın akıbetleriyle ilgili bu konu gerçekten ciddi bir şekilde ele alınıp incelenmelidir.” ifadelerini kullandı.


Kayıp Şahıslar Komitesi'nin (KŞK) Kıbrıslı Türk üyesi Hakkı Müftüzade, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada da, 2006 yılından beridir askerle iş birliği içinde çalıştıklarını ifade ederek, bugüne kadar talep edilen kazı alanlarından hiçbirine izin verilmeme gibi bir durumun söz konusu olmadığını, bugüne kadar komitenin yapmak istediği her nokta için askerden izin verildiğini kaydetmişti.

Her yıl 10 askeri bölgede kazıların yapıldığını, ancak 2023 yılı için henüz üç üyeli Kayıp Şahıslar Komitesi’nden askere herhangi bir talebin gitmediğini ifade eden Müftüzade, hatta 2022 yılı için onaylanmış kazı bölgelerindeki çalışmaların da sorunsuz bir şekilde devam ettiğini açıklamıştı.

Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, kayıplar konusunun siyasi değil, insani bir konu olduğuna vurgu yapmasına rağmen dönemsel olarak siyasi çıkışlarıyla biliniyor

Rum yetkili 2022 Ağustos ayında da Türkiye’yi “kayıp kazılarına ve aramalarına, keyfi olarak askerî bölge nitelemesi yaparak sürekli engel çıkarmakla ve gömü yerlerini maksatlı olarak değiştirmekle” itham etmişti.

Fotis Fotiu, kayıplar konusunda sık sık Türkiye’ye uluslararası toplum aracılığıyla daha büyük baskı uygulanması çağrıları yapmayı da sürdürüyor.

KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ VE KAZILAR

Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki anlaşmaya göre Nisan 1981 yılında kuruldu. Komitede Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor ve kararlar oybirliği ile alınıyor. Üyeler her iki toplumun Cumhurbaşkanları tarafından atanıyor ve doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı çalışıyor. Komitenin mevcut üyeleri; Kıbrıslı Türk üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides ve BM üyesi Paul-Henri Arni’den oluşuyor.

Ayrıca, KŞK ada genelinde kazı yapan ve KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nda kalıntılar üzerinde antropolojik ve genetik analizler yapan 60'tan fazla Kıbrıslı arkeolog, antropolog ve genetikçilerden oluşan iki toplumlu adli ekibi istihdam ediyor.

Üzerinde mutabık kalınan 2002 (492 Kıbrıslı Türk ve 1510 Kıbrıslı Rum) kayıp şahıs bulunuyor.

KŞK’nin amacı, 1963’den 1964’e toplumlararası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında kaybolan 2002 kişiyi bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmek.

2008 yılı itibarıyla başlayan kazı çalışmaları kuzeyde 8 takım ve güneyde 2 takım olarak sürdürülüyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 1 Aralık itibarıyla kayıp 2002 kişiden 1192'sine ulaşıldı. 810 kişinin akıbeti ise belirsiz.

Kalıntılarına ulaşılan 1192 kişiden 1028'i kimliklendirildi. 164'ünün henüz kimlikleri belirlenemedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar