Metehan Kapısı'ndaki çalışmalarda sona yaklaşılıyor

7 Şubat 2024

Güncelleme: 7 Şubat 2024

A
A

Başbakan Üstel, Metehan Sınır Kapısı’nda yaptığı inceleme sırasında, Metehan'daki çalışmaların Haziran'a kadar tamamlanacağını, geçiş yapanların artık sıkışıklık yaşamayacağını söyledi.

ZgotmplZ

Başbakanlık ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası arasında sınır kapılarının iyileştirmesine yönelik 2023 yılında imzalanan protokol kapsamındaki çalışmalar sürüyor.

Başbakan Üstel, bu kapsamda ekonomik örgütler ile birlikte Metehan Sınır Kapısı’nda yapılan iyileştirme çalışmalarını yerinde inceledi.

Üstel’e, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu, Karayolları Dairesi Müdürü Dürdane Abi Acı, Muhaceret Dairesi Müdürü Erhan Akar ve Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Durali Güçlüsoy eşlik etti.

Kara sınır kapılarının iyileştirilmesi için 2023 yılında ekonomik örgütlerle bir protokol imzaladıklarına işaret eden Başbakan Üstel, o günden bugüne ekonomik örgütlerin çalışmaya başladığını söyledi.

2003 yılında karşılıklı geçişler başladığında, kara sınır kapılarının yapıldığını ifade eden Başbakan Üstel, 2003 yılından bugüne hem araç sayısında hem nüfusta artış yaşandığına dikkat çekerek, bu nedenle kapılarda yoğunluk yaşandığını belirtti.

HEDEF ÇAĞDAŞ BİR GİRİŞ KAPISI

Çağdaş bir kara geçiş kapısı yapmak için çalışmalara başlandığını ifade eden Üstel, özel sektör ile hükümetin dayanışması ile yarım kalan projeleri teker teker tamamladıklarını belirtti.

Ada ülkesinde ulaşımının çok önemli olduğunu kaydeden Başbakan Üstel, yarım kalan Ercan Havalimanı’nın açılmasının sonrasında iyileştirmeler için kara sınır kapılarını sıraya koyduklarını anlattı.

Metehan Sınır Kapısı’ndaki çalışmaların tamamlanmasıyla geçişlerde bu kadar yoğunluk yaşanmayacağını ifade eden Başbakan Üstel, “Burasını tamamen çağdaş bir giriş kapısı yapıyoruz” dedi. Üstel, çalışmaların yapıldığı alanın çift şerit olacağını ve çembere kadar devam edeceğini belirtti.

YOĞUNLUĞUN AZALTILMASI İÇİN ALINAN ÖNLEMLER

Kabinlerde bekleme olmayacağını dile getiren Üstel, bilgisayarların yenileneceğini, arabaların plakasını okumak için optik okuyucular konulacağını kaydederek, gereken ekipmanın alındığını ve Polis Teşkilatına teslim edildiğini belirtti.

Üstel, Metehan Sınır Kapısı’ndaki yapısal değişikliğin sonrasında kabinlerin değişeceğini, araç parkının da genişletileceğini belirterek, “Güneyden gelen insanlar KKTC’ye geçtiğini hissedecek” dedi.

Başbakan Üstel, Metehan Sınır Kapısı’ndaki çalışmaların en geç Haziran ayına tamamlanmasının hedeflendiğini de kaydetti.

YENİ SINIR KAPILARI AÇILMASI

Yeni kapıların açılmasıyla ilgili soruya ise Başbakan Üstel, bu konuda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte bazı çalışmalar yaptıklarını ve bunu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne ilettiklerini kaydetti.

Üstel, “Bu yalnız bizim uhdemizde olan bir olay değil. Biz istediğimiz yerde, isteğimiz kapıyı açamıyoruz. Belli yerlerde, belli kapıları belirledik ve Güney tarafına bildirdik ama maalesef Güney'den henüz bir cevap gelmedi. Cevap geldiği gün biz kapıları çoğaltma taraftarıyız. Süratli bir şekilde yeni kapı açabiliriz. Hiç sıkıntımız yoktur. Planlaması ve programı yapıldı ve bunlar Güney'e iletildi” şeklinde konuştu.

"AMAÇ BİZE YAKIŞIR BİR ‘HOŞ GELDİN’ KARŞILAMASI"

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer de, Sınır kapısında ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, "Hep birlikte çalışılarak, aşılması gereken bir bürokrasi vardı. Bürokrasi aşıldı, gerekli izinler alındı. Projelerimiz hazır. Süratle yapımına başladık” diye konuştu.

Gürcafer, “Amacımız, hem bize yakışır bir ‘hoş geldin’ karşılaması yapacak giriş kapısı yaratmak hem de buradaki tıkanıklığı gidermek” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar