Medya Etik Kurulu, "sahte medya" skandalına imza atan "YeniBakış"ın uyarılmasına karar verdi

7 Mart 2024

Güncelleme: 7 Mart 2024

A
A

Medya Etik Kurulu, 11 ay süresince "MYKibris.com"un tüm içeriklerini sitesinden yayımlayan “YeniBakış” markasının mesleki etik değerlere aykırı davrandığına ve uyarılmasına karar verdi. Kurul, artan "emek hırsızlığı" konusunda da endişe belirtti.

ZgotmplZ

Medya Etik Kurulu, "MYKibris.com"un “YeniBakış” markası ile ilgili şikayetini karara bağladı.

Kurul, 11 ay süresince "MYKibris.com"un tüm içeriklerini sitesinden yayımlayan ve "MYKibris.com"un çalışanlarını kendi personeli gibi gösteren, online ve basılı gazetecilik yapan “YeniBakış” markasının "yayıncılık kurallarına uymayarak mesleki etik değerlere aykırı davrandığına" ve "uyarılmasına" karar verdi.

Medya Etik Kurulu'ndan karara ilişkin yapılan açıklamada, “YeniBakış"ın dıştan hizmet alımı yapıldığı ve şikâyetler sonrası buna son verildiği yönündeki savunması da kabul edilmeyerek, "Hizmet alımının sonlandırılmış olması işlenen etik dışı uygulamanın, yok sayılması anlamına gelmemektedir." vurgusu yapıldı.

"EMEK HIRSIZLIĞI" ENDİŞESİ

Kurul ayrıca açıklamasında "son zamanlarda artan bu tür emek hırsızlığı olaylarının tabela gazeteleri veya künyesiz yayın yapan haber sitelerinde çokça yer alması nedeniyle mesleki erozyon endişesi taşıdığımızı da kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz." satırlarına yer verdi.


Medya Etik Kurulu’nun açıklamasının tamamı şöyle:

"KKTC’de MYK Yayıncılık Ltd. bünyesinde MYK veya MYK Haber olarak yayın yapan mykibris.com uzantılı internet haber sitesinin Direktörü Emre Zeren Safa tarafından Medya Etik Kurulu’na gönderilen şikâyet yazısı ele alınıp değerlendirilmiştir.

Şikâyette söz konusu yayın kuruluşunun haber, yazı, fotoğraf ve benzeri içerik ve uygulamalarının; izinsiz bir şekilde, anlık ve kesintisiz olarak, KKTC’de yayın yapan YeniBakisGazetesi.com uzantılı bir başka internet gazetesi ve Yeni Bakış isimli yazılı gazete tarafından kullanıldığı ve bu etik kurallara uymayan uygulamanın Mart 2023-Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildiği kaydedildi. Medya Etik Kurulu, başvuru üzerine şikâyet edilen Yeni Bakış Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni’ne yazı yazmış ve görüşlerini almıştır.

Yeni Bakış Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Kısa, Medya Etik Kurulu’na gönderdiği yazıda, Yeni Bakış haber sitesi için editörlük hizmetini, dıştan hizmet alımı olarak özel bir şirketten aldıklarını ancak kendi gözlemlerinin yanı sıra bazı kişilerden gelen şikâyetler doğrultusunda ilgili şirketten editörlük hizmeti almayı yaklaşık 2 hafta önce durdurduklarını belirtmiştir.

Hizmet alımının sonlandırılmış olması işlenen etik dışı uygulamanın, yok sayılması anlamına gelmemektedir.

Bunun yanında izinsiz bir şekilde kullanılan haberlerde MyKibris.com muhabirlerinin isimleri de şikâyet konusu olan yayın organının personeli gibi gösterilmiştir.

İnternet Gazeteciliği Deklarasyonu’nun 3. maddesinde 'Başka bir medya kuruluşundan alınarak yayımlanan haberlerde kaynağın belirtilmesi ve medya kuruluşunun kendi imkânlarıyla ürettiği özel haberlerin tamamının kullanılmayıp haberi üreten medya kuruluşuna link verilmesi esastır' denilmektedir.

Yine aynı Deklarasyon’un 4. maddesinde 'Gazetede ya da internet haber sitesinde yayımlanan köşe yazısı ancak yazarın ve yayımcının izniyle haber sitesine konulabilir' kuralı vardır.

Beşinci maddede ise 'İnternet haber sitelerinin sorumluları, gazetecilik kaygısıyla hareket ederler' şeklinde bir kural bulunmaktadır ki yayıncılıkta esas bu olmalıdır.

Bu bağlamda Medya Etik Kurulu, yenibakisgazetesi.com’un yayıncılık kurallarına uymayarak mesleki etik değerlere aykırı davrandığına ve yenibakisgazetesi.com’un uyarılmasına karar vermiştir.

Ayrıca son zamanlarda artan bu tür emek hırsızlığı olaylarının tabela gazeteleri veya künyesiz yayın yapan haber sitelerinde çokça yer alması nedeniyle mesleki erozyon endişesi taşıdığımızı da kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar