Meclis Komitesi'nin Şuşa ziyaretinde, KKTC'nin "tanınması" vurgusu

27 Nisan 2024

A
A

Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi heyeti, Azerbaycan'ın Şuşa kentini ziyaret etti. Komite başkanı Öztürk, resmi davet aldıklarına dikkat çekerek, bundan sonra benzeri adımların artarak devam etmesi temennisinde bulundu.

ZgotmplZ

Türk Dünyası Parlamentoları Dışişleri Komisyonları toplantısına katılmak amacıyla Azerbaycan’da bulunan Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi heyeti Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgalden geri alınan Dağlık Karabağ bölgesinde yer alan Şuşa kentini ziyaret etti.

Komite Başkanı UBP Milletvekili Yasemi Öztürk ile Komite Üyesi CTP Milletvekili Ürün Solyalı, Azerbaycan Milli Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Samet Seyidov’un ev sahipliğinde konuk ülkelerin komisyon başkan ve üyeleri ile birlikte önce Hankendi, ardından da Şuşa kentine ziyaret gerçekleştirdi.

Burada yetkililerden verilen mücadele hakkında bilgiler alan Komite üyeleri, Şuşa’da devam eden yeniden imar çalışmalarını incelediler. 

Heyete Bakü Temsilcisi Ufuk Arca Turganer ve Meclis Basın, Dışilişkiler ve Protokol Müdür Muavini Esma Ülgen Özser eşlik etti. 

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Yasemi Öztürk, işgalden kurtulduktan sonra Şuşa’ya ilk kez Kıbrıslı Türk vekillerin geldiğine işaret etti. 

Öztürk, “Resmi davet aldık. İnşallah bundan sonra benzeri adımlar katlanarak devam edecek. Hak ettiğimiz yerde mutlaka olacağız. Yeter ki o mücadeleyi bırakmayalım.” dedi. 

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Üyesi CTP Milletvekili Ürün Solyalı da açıklamasında, ilk defa bir meclis heyetinin resmi bir davetle Türk Devletleri Topluluğu altında Dışilişkiler Komisyonlarının buluşmasına katıldığına işaret ederek, Kıbrıslı Türklerin, hep söyledikleri gibi sadece Lefkoşa’da ya da beli alanlarda değil uluslararası alanlardan da sesinin çoğalması, duyulması, mücadelesinin görülmesi anlamında önemli bir adım olduğunu ifade etti. 

Şuşa’da yaşananları anımsatan Solyalı, görüşmeler neticesinde bir takım adımların, kazanımların gelebileceğini tekrardan hatırladıklarını belirtti. 

Bakü Temsilcisi Büyükelçi Ufuk Arca Turganer de, “Çok önemli tarihi bir gün. Milletvekillerimiz, bu tarihi toprakları görme imkanı buldu, bilgiler alındı. İki ülke arasındaki dostluk, kardeşlik ilişkilerinin daha da ileriye götürülmesi için görüşler bildirildi” dedi. 

Şuşa’da konuk heyetlere hitaben bir konuşma yapan Azerbaycan Milli Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Samet Seyidov, Hankendi şehrine ilk ziyareti Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve KKTC ile birlikte gerçekleştirdiklerini ifade ederek bundan daha iyi bir olay düşünmelerinin mümkün olmadığını söyledi. 

Azerbaycan Milli Meclisi Dışişleri Komisyonu Üyesi Elman Nesirov, ilerleyen süreçte KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda asli üye unvanını alacağına olan inancını vurgulayarak, KKTC’nin Türk Dünyası Devletleri etkinliklerinde çok aktif bir katılım sağlayarak kendini kanıtlayacağını belirtti.

Azerbaycan Milli Meclisi Azerbaycan - KKTC Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Cavanshir Feyziyev, Kuzey Kıbrıs’ın diplomatik bakımdan tanınmasının zaruri olduğunu ve Avrupa Birliği'nin Kofi Annan Planı’na, birlikte yaşamaya oy vermiş Kıbrıs Türklerini kabul etmediğini belirterek, "O zaman dünya Kuzey Kıbrıs Türklerine ayrıca bir siyasi durum ve bağımsız bir devlet olarak tanımalı. Bu onların doğal insanlık hakkıdır. Kıbrıs hükümeti, Kuzey Kıbrıs Türklerini kendi devleti içerisinde görmüyorsa o zaman bu insanların da yaşadığı bir devlet olmalı, o devletin adı KKTC’dir.” diye konuştu.

Feyziyev, “İnşallah bir gün bütün Türk Devletlerinin parlamentoları çok yakınlaşacak ve sonrasında bütün Türk Devletleri tarafından KKTC’nin tanınmasına doğru adımlar atılacak. Ben KKTC’nin bayrağının Birleşmiş Milletler karşısında dalgalanacağına inanıyorum.” dedi. 

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da konuşmasında, Dışişleri komisyonlarının Türk Devletleri Teşkilatında ilk defa bir araya geldiğini ifade ederek, “Umarız daha ileri aşamalarda KKTC asli üye olur ve bundan sonraki süreçte işbirliğimiz devam eder.” dedi. 

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın ise, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nın gözlemci üyesi olmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek, Türki Cumhuriyetlere anlatarak, ikna ederek, konuşarak, müzakere ederek bunu sağladıklarını söyledi. 

Aydın, “Kırmadan dökmeden diplomasiyi ustaca kullanarak Kuzey Kıbrıs’ımızı da inşallah hak ettiği yerde göreceğiz.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar