Lefkoşa'da “Adalete Işık Tut” yürüyüşü yapıldı

19 Nisan 2024

Güncelleme: 20 Nisan 2024

A
A

İsias Otel davasının 26 Nisan'daki duruşması öncesinde Lefkoşa'da “Adalete Işık Tut” yürüyüşü yapıldı. Terminal alanında toplanan vatandaşlar, meşalelerle TC Büyükelçiliği önüne slogan atarak yürüdü. Yürüyüş sonrası açıklama yapıldı.

ZgotmplZ

Şampiyon Melekler için Lefkoşa'da “Adalete Işık Tut” yürüyüşü yapıldı.

Adıyaman'da ocak ayında başlayan İsias Otel davasının 26 Nisan'da devam edecek olan duruşması öncesinde yürüyüş düzenlendi.

Saat saat 19.00’da Lefkoşa Otobüs Terminali'nde toplanan vatandaşlar, pankartlar, dövizler ve meşalelerle TC Lefkoşa Büyükelçiliği önüne kadar yürüdü.

Yürüyüşe, vatandaşlarla birlikte bazı siyasiler de katıldı.

Vatandaşlar, ''Melekler'e Sözümüz Var'' ''İsias Ortak Davamızdır'' sloganları attı.

Yürüyüş sonunda Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya konuşma yaptı. Karakaya'nın konuşmasının ardından, hayatını kaybeden Şampiyon Melekleri'n isimleri okundu.

Ruşen Karakaya konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

''Sevgili yol arkadaşlarımız, bugün bizi yalnız bırakmayan tüm dostlarımız,  sevenlerimiz ve çok kıymetli basın mensupları. Günlerdir, haftalardır, aylardır, tam 438 gündür, birlikte kalplerimizin attığı, birlikte ağladığımız, birlikte yürüdüğümüz, birlikte mücadele ettiğimiz dava arkadaşlarımız.

Dava yolumuzun uzun olacağını en başından beri hep söyledik. 

Hepimiz bunun bilincindeydik, bugün de bilincindeyiz. Bildiğiniz gibi, maalesef son günlerde davamızda bizleri üzen kararlar alınmıştır. Bizim tek dayanağımız bilimin gösterdiği doğrular ve hukukun üstünlüğüdür.

Türkiye Cumhuriyeti adaletinden de tek beklentimiz bu yöndedir.

İlk günden beri kapanmayacak yaralarımızı, yasımızı bir kenara koyarak bize bu acıyı yaşatanların ve koskoca bir nesli yok edenlerin cezasını çekmesi gerektiğini hep birlikte dile getirerek ''adalet, adalet'' diye haykırdık. 

Bu haykırışımız 72 cana mezar olan bu yapının ortaya çıkmasında ismi geçen tüm kişiler ve sorumlular hak ettikleri en ağır hukuki cezaları alana kadar, yani olası kastla yargılanıp hüküm giyene kadar devam edecektir.

Bugüne kadar suçluların belli desteklerle aldırdığı tek bir rapor dışında, gerek savcılık gerekse bizler tarafından alınan 4 farklı teknik bilirkişi raporunda binanın bütün kusurları nettir, suçlar sabittir ve suçlular bellidir. 

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkeme heyeti bu gerçeklerle hareket  etmek zorundadır. 

Verilen ara kararlarla bizlerin bu yoldan döneceğine inananlara cevabımız nettir,  bu kararlılığımız son nefesimize kadar devam edecektir çünkü bizim meleklerimize verilmiş sözümüz var!

Önümüzdeki hafta bizler için dünyanın en güzel kokusunu, dünyanın en güzel gülüşünü, dünyanın en güzel yüzünü, dünyanın en güzel sarılışını kısacası  canlarımızı, geleceğimizi bıraktığımız Adıyaman’da olacağız. Çocuklarımıza, öğretmenlerimize, çok sevdiğimiz arkadaşlarımıza ve turist rehberlerimize  mezar olan Adıyaman’da bir kez daha hazır bulunacak, davamıza sahip çıkacak, tek yürek olacağız. 

Şampiyon Meleklerimizi, canımız öğretmen ve velilerimizin her birini sevgi ve özlemle her nefeste anıyoruz. 

438 gündür sadece bu ülkede değil dünyanın birçok yerinde yaşatılan bu isimler hep yaşayacak ve yaşatılacaktır. 

Geçtiğimiz hafta tamamlanan bilirkişi raporlarında, sadece 17 saniyede kum yığınına dönerek, canlarımıza mezar olduğu net olan Grand İsias otel suçluları, serbest kalarak hayatlarına devam edeceğini sanıyorsa yanılırlar.  Bilinmelidir ki, bu dava adil sonuçlanıncaya kadar sevdiklerimizi bizden koparan bu katillerin hep peşinde olacağız.

Bu toplumsal davada yanımızda olup bize güç veren siz dava arkadaşlarımıza teşekkür ederiz, iyi ki varsınız! ''

MAĞUSA'DAN YÜRÜYEREK GELDİLER

Yüryüşe katılmak ve davaya dikkat çekmek için Adıyaman'daki depremde çocuklarını kaybeden aileler, Mağusa'dan Lefkoşa'ya yürüdü.

04.03'de, Mağusa Türk Maarif Koleji'nde yakılan adalet meşalelerini alan bazı aileler yürüyerek Lefkoşa'ya ulaştı.

İSİAS DAVASI HAKKINDA

Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında Türk Maarif Koleji Yıldız Kız ve Erkek Voleybol kafilelerinin konakladığı Adıyaman'daki İsias Hotel yıkılmıştı. Oteldeki 39 kişilik kafileden, 3 veli ve 1 öğretmen kendi imkanlarıyla enkazdan sağ kurtulurken, 26 öğrenci, 4 öğretmen ve 5 veli olmak üzere 35 kişi yaşamını yitirmişti.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Adıyaman 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianamede, 3'ü tutuklu 11 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Kayıp yakınları ise sanıkların "olası kast"tan yargılanmasını istiyor.

İsias Otel’le ilgili dava 3-5 Ocak tarihlerinde görüşülmüştü. Davada 11 zanlının 5’i tutuklu 6’sı adli kontrolle serbest yargılanırken, mahkeme zanlıların tutukluluk durumlarında değişiklik yapmamış, dosyanın bilirkişiye havalesine karar vermişti.

Sonraki süreçte 2 sanığın tahliye edilmesine ilişkin karar alınmıştı.

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı düzenledikleri ortak basın toplantısında İsias Otel ile ilgili kusurları ortaya konan mal sahibi Efe Bozkurt ve Halil Bağcı’nın tutuksuz yargılanması kararına tepki göstermişti.

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği heyeti, Lefkoşa’daki yürüyüş öncesinde Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a iletilmek üzere hazırladığı mektubu dün Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’na vermişti.

Duruşmaya 26 Nisan’da Adıyaman’da devam edilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar