KTGB: Hükümet, askeri suçları düzenleyen yasa önerisinin süratle onaylanmasına destek olmalı

14 Mart 2024

Güncelleme: 14 Mart 2024

A
A

Gazeteciler Birliği, eski yasanın bazı gazetecilere açılan davalara zemin hazırladığını belirterek, Askeri Suçlar ve Cezalar (Değişiklik) Yasa Önerisi'nin yürürlüğe girmesini istedi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), Askeri Suçlar ve Cezalar (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin acilen görüşülüp onaylanması için hükümete çağrı yaptı.

KTGB Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, bazı gazetecilere açılan davalara zemin oluşturan Askeri Suçlar ve Cezalar Yasası’nın değişmesinin, sadece gazetecilerin değil daha çağdaş ve demokratik bir ülkede yaşamak isteyen tüm yurttaşların talebi olduğu kaydedildi.

“CTP milletvekillerince hazırlanan ve Meclise sunulan Askeri Suçlar ve Cezalar (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin, ivedilik kararı alındığı 3 Ekim 2023’ten bugüne kadar ilgili komite gündemine alınmamış olmasının iyi niyetle bağdaşmadığı” ifade edilen açıklamada, şu çağrıda bulunuldu:

“Basını ilgilendiren yasalar konusunda taleplerimize olumlu yaklaştığını ifade eden Sayın Başbakan Ünal Üstel başta olmak üzere koalisyon ortağı partilerin başkanlarına ve milletvekillerine kamuoyu önünde bu yasa önerisini süratle görüşerek, onaylanmasına destek vermesini talep ediyoruz.”

Gazetecilerin tutuklu yargılanması, on yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını içeren yasayı, çağdaş dünyanın gereklerine uygun olarak ele alıp düzenlemenin ülke için büyük bir artı olacağı” belirtilen açıklamada, Askeri Suçlar ve Cezalar (Değişiklik) Yasa Önerisi'nin yürürlüğe girmesinin takipçisi ve taraftarı olunduğu kaydedildi. Açıklamada, hükümetin de benzer duyarlılığı göstermesi talep edildi.

CTP'NİN ÖNERİYE İLİŞKİN AÇIKLAMASI

CTP, 2023 yılının Ağustos ayının sonunda; "hakaret ve sövme iddialarına karşı Mahkemeye başvuru hakkını engellemeksizin Ceza (Değişiklik) Yasası ve Askeri Suçlar ve Cezalar (Değişiklik) Yasası önerilerini Cumhuriyet Meclisi başkanlığına sunduklarını" belirtmişti.

CTP'nin açıklamasında: "Şiddete teşvik ve nefret suçları haricinde ifade özgürlüğünü kullanan kişilere cezai yaptırım uygulanmaması gerektiği modern demokrasilerde genel kabul görmektedir." ifadeleri yer alıyordu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar