KSTU soruşturmasında Kemal Dürüst serbest, Genel Sekreter asistanı 4 gün daha tutuklu

11 Mart 2024

Güncelleme: 11 Mart 2024

A
A

Sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan KSTU Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Kemal Dürüst, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, diğer zanlı cumaya kadar tutuklu kalacak.

ZgotmplZ

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında bugün Güzelyurt’ta mahkemeye çıkarılan Kemal Dürüst, 400 bin TL teminatla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. B.Ö hakkında ise 4 gün ek tutukluluk emri verildi.

6 gün ek tutukluluğun ardından bugün ilk olarak KSTU Mütevelli Heyeti üyesi ve Başkan Vekili Kemal Dürüst’ün davası görüşüldü.

Mahkemede bulguları aktaran polis, Kemal Dürüst’ün yargılandığı suçları sıralayarak, bunların ağır ceza yetkisine giren suçlar olduğunu hatırlattı ve zanlının tahkikata etki etme olasılığının olmadığını kaydetti. Savcı da zanlının bu gerekçelerle teminatla serbest kalması talebinde bulundu. 

Kemal Dürüst’ün avukatı, talebe itirazları olmadığını ancak Dürüst hakkında yapılan tüm iddiaları reddettiklerini yineledi.

TEMİNAT KARŞILIĞINDA SERBEST BIRAKILDI

Bunun üzerine mahkeme, Kemal Dürüst’ün 400 bin TL nakit teminat, 4 tane KKTC vatandaşı kefilin birer milyon TL’lik senet imzalaması, yurtdışına çıkış yasağı, kimlik ve seyahat belgelerine el konulması ve 2 haftada bir ispat-ı vücut koşullarıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi.

KSTU GENEL SEKRETERİ ASİSTANI B.Ö’NUN DAVASI

Zanlının “sahte banka ödeme emri düzenlenmesini tahrik etme”, “suç gelirini aklama”, “sahte belge düzenleme”, “sahte belgeyi tedavüle sürme” ve “sahtekarlıkla para temini” suçlarından methaldar olduğunu kaydeden polis, B.Ö.'nün, okul tarafından ödemeleri yapılmış olmasına rağmen, 2 daireye ilişkin öğrencilerden kira bedeli aldığını ve bu kiralardan 159 bin TL ve yaklaşık 5 bin ABD doları temin ettiğini belirtti.

KSTU GENEL SEKRETERİNİN HESABINA DA PARA AKTARILDI

Bunun yanında zanlının okul hesabından sahte belgeyle çeşitli miktarlarda para temin ederek kendi hesabına ve şu anda hükümsüz tutuklu olan Genel Sekreter’in hesabına aktardığını söyleyen polis, Genel Sekreter’in talimatıyla da başkalarına ait imza kaşesi bastığı tespitini paylaştı.

CEP TELEFONUNDA “YIRT VE YAK” MESAJLARI

Zanlının emare olarak alınan cep telefonundaki bulgulara ilişkin de soruşturmanın devam ettiğini ifade eden polis, cep telefonunda bulunan “yırt ve yak” mesajlarına dikkat çekti. 

Genel Sekreter ve zanlının beraber hareket ettiğinin aşikar olduğunu dile getiren polis, zanlıya ilişkin 26 ifadenin alındığını 22 ifadenin daha alınması gerektiğini, dün de yeni bir şikayetin de geldiğini ve bunun soruşturmasına başladıklarını söyledi.

SAVCI: ZANLI BAZI EMARELERİ İMHA ETTİ

Savcı da, halen alınması gereken ifadeler olduğunu ve emarelerin incelenmesinin tamamlanmadığını, zanlının bazı emareleri imha ettiğinin bilindiğini de belirterek, halen tahkikata müdahale etme ihtimalinin olduğunu belirterek, 4 gün süreyle ek tutukluluk talep etti.

Zanlı avukatı, ek tutukluluk talebine itiraz etmediklerini kaydederek, B.Ö’nün pozisyonu gereği bir yetkisi olmadığını, tüm yaptıklarını Genel Sekreter’in talimatıyla yaptığını söyledi.

Mahkeme, tahkikata etki edeceği, sürecin devam ettiği gerekçesiyle cuma gününe kadar tutukluluğunun devam etmesine karar verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar