KKTC'de yolsuzluk algısı ve güven "sıfırlandı"

7 Mart 2023

Güncelleme: 7 Mart 2023

A
A

KKTC, yolsuzluk sıralamasında 180 ülke içinde 140’ıncı sırada yer alırken, rapor, her 10 iş insanından 4’ünün işini görmek için rüşvet verdiğini ortaya koydu. Başbakan ve bakanlar ise yolsuzluğun en "çok yaygın" olduğu grup olarak görülüyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International,TI) kriterlerine göre hazırlanan "Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2022 Raporu" yayımlandı. 

Akademisyenler Ömer Gökçekuş ve Sertaç Sonan’ın çalışmasına göre KKTC yolsuzluk algısında 180 ülke arasında 140’ıncı oldu.

Rapora göre, yapılan ankete katılan iş insanlarının yüzde 99’u KKTC'de "rüşvet ve yolsuzluk" olduğunu düşünürken, yüzde 72’si yolsuzluğun "çok ciddi bir sorun" olduğu kanaati taşıyor.

Katılımcılara göre "rüşvet ya da el altından fazladan ödeme yapmanın" en yaygın olduğu üç işlem yüzde 66 ile kamu ihaleleri ve izin/lisans işlemleri, yüzde 63 ile teşvikler ve yüzde 61 ile kamuya ait arazi ve binaların tahsisi ve kiralanması olarak sıralanıyor.

Ankete katılan iş insanlarının yüzde 40’ı son bir yılda işinin yürümesi için “rüşvet verdiğini” söylüyor. Bunun en önemli sebebi olarak “işlerinin süratlenmesi”, “işlerini tamamlayabilmek” ve “daha iyi muamele görmek” olarak belirtildi.

Yüzde 84 ile Başbakan ve bakanlar yolsuzluğun en "çok yaygın" olduğu grup olarak görülürken, bunu yüzde 76 ile milletvekilleri ve yüzde 69 ile üst kademelerdeki memurlar takip ediyor.

Yolsuzlukla mücadele hükümeti yüzde 4 "çok başarılı" görürken, yüzde 80 ise "çok başarısız" bulduğunu ifade ediyor.

Ankete katılanların yüzde 72’si yolsuzluğa karışan yetkililere karşı gerekli cezai işlemlerin yapılmadığını düşünüyor.

Yolsuzluğun iş yapmanın önünde büyük bir engel olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 58’e ulaşırken, bunun bir engel olmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 3 oldu.

RAPORUN TAMAMINI İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar