KKTC vatandaşlığı alan ve Türkiye'de bedelliden yararlanmış kişilere askerlik muafiyeti geliyor

9 Kasım 2023

A
A

Yapılan geçici düzenleme ile KKTC yurttaşlığına geçen ve 1 Ocak 2022'den önce Türkiye'de bedelli askerlik yapanlara askerlikten muafiyet sağlanacak.

ZgotmplZ

Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nde yapılan geçici düzenleme ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığına geçen ve 1 Ocak 2022 tarihinden önce Türkiye Cumhuriyeti’nde askerlik yükümlülüğünü bedelli olarak yerine getirenlere askerlikten muafiyet sağlanacak.

Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi, dünkü (8 Kasım) Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın bilgisine sunuldu. Görüş ve öneriler 20 gün süresince Meclis Başkanlığı'na yazılı olarak sunulabilecek.

Düzenleme öncesi, KKTC yurttaşlığına geçen kişiler için, eski yurttaşlıklarında askerlik hizmetlerini bedelli olarak yerine getirmişlerse, askere alınmayacakları kuralı yer alıyordu.

BEDELLİ ÜCRETLERİ VE MÜRACAAT SÜRESİ DÜZENLENDİ

Ayrıca, özel statüde veya yüksek öğrenime bağlı askerlik hizmetinin yerine getirilmesine ilişkin hizmetin bedel ücreti yeniden düzenlendi.

Bu kapsamdaki kişiler ile KKTC'de tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayan kişilere öngörülen bedel tutarını ödeyerek bir ay askerlik hizmetini yerine getirebilme koşuluna ilaveten, "aylık brüt asgari ücretin on katı tutarında Türk lirası" ödeyerek askerlik mükellefiyetini yerine getirmiş sayılma hakkı getirildi.

Düzenleme ile yükseköğrenimi tamamladıktan sonra bedelli askerlik için tanınan müracaat süresi ise 3 aydan 6 aya çıkarıldı.

YOKLAMA KAÇAĞI VEYA BAKAYA DURUMA DÜŞENLER İÇİN GEÇİCİ KURALLAR GETİRİLDİ

Buna ilaveten, özel statüde ve bedelli askerlik yapacak olup KKTC'de ikamet süresi yılda 120 günü aşmış olanlar için değişiklik yasasının yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak 6 ay içerisinde müracaat etmeleri halinde, 120 gün koşulunu aşmamış sayılmaları ve 31 Aralık 2023 tarihine kadar yurt dışına çıkış izni ve diğer tüm haklarından aynen yararlanmaya devam etmelerine ilişkin geçici düzenlemeler getirildi.

Askerlik işlemlerinin öngörülen süre içerisinde yerine getiremeyip yoklama kaçağı veya bakaya duruma düşenler için geçici kurallar getirilerek, bu durumdakilerin değişiklik yasasının yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak 6 ay içerisinde müracaat etmeleri halinde, tekrar askerlik işlemlerinin yapılması ve bu suçlar sebebiyle kovuşturma yapılmaması sağlandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar