Kıbrıs sorunu gündeme geldi: ''Ne istediğinizi açık şekilde söyleyin''

1 Nisan 2024

Güncelleme: 1 Nisan 2024

A
A

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ön şartların çözümü engellediğini savunurken, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüyü öncelik olarak görmediklerini savundu.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda Kıbrıs konusu ve müzakere süreçleri gündeme geldi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs konusundaki müzakere süreçlerinin önünde engel olarak gördüğü ön şartların çözümü sekteye uğrattığına dikkat çekti. Özellikle egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün kabul edilmemesinin bu süreci olumsuz etkilediğini belirtti.

Erhürman'a göre, Kıbrıs meselesi statüyle ilgilidir ve bu statünün değişmesi gerekmektedir. Rum tarafının devlet, Kıbrıslı Türklerin ise bu devletin toplumu olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Ancak bunun için uluslararası toplumla işbirliği yapılması ve doğru adımların atılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, BM'nin rolünün önemine de dikkat çekti ve geçmişte yapılan hataların düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

ERTUĞRULOĞLU: BM HATALARINI DÜZELTMELİ

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün önkoşul olarak kabul edilmediğini ifade etti. Ona göre, Kıbrıs meselesi statüyle ilgilidir ve bu statünün değişmesi gerekmektedir. Rum tarafının tek egemen otorite olarak görülmesinin müzakere süreçlerini engellediğini belirtti.

Ertuğruloğlu'na göre, Kıbrıs'ta egemen eşit iki devlet ve eşit uluslararası statü taşıyan iki halk bulunmaktadır. Bu nedenle, statükonun bozulması ve statülerin eşitlenmesi gerekmektedir. Bunun için öncelikle Rum tarafının tek egemen otorite olarak tanınmasının ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, BM'nin rolünü önemsediğini ve geçmişte yapılan hataların düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

ERHÜRMAN: DOĞRU HAMLE YAPILMALI

Yeniden söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıslı Türklerin adada iki eşit kurucu ortaktan biri olduğunu vurgulayarak, 1960’taki siyasi eşitliğin yetersiz olduğunu ve 1970’lerin başında, bölgeye barışı getirecek şeyin eşit egemenlik çerçevesinde coğrafi temelli federasyonu olduğunu ortaya koyanın Türkiye Cumhuriyeti olduğunu kaydetti.

Rum Yönetimi eski liderlerinden Tasos Papadopulos’un “bir devlet aldım, bir toplum bırakmam” yönündeki federasyon karşıtı sözlerini şimdi Ertuğruloğlu’nun ağzından duyduklarını söyleyen Erhürman, statüko olarak kendisinin tanımladığı şeyin sürdürülebilir olmadığının BM kararlarında da yer aldığını belirtti.

“Biz beğenmediğimize göre bu statükoyu değiştirmek için hamle yapacak olan en başta biziz” diyen Erhürman, doğru hamlelerle, daha önceki tecrübelerden ders çıkarılması gerektiğini ifade etti.  

O masaya oturulduğu takdirde Kıbrıslı Türklerin haklarının savunulacağından şüphe edilmemesi gerektiğini vurgulayan Erhürman, statükonun bozulması için çaba sarf etmek gerektiğini belirtti.

Tam bu noktada ayrıştıklarını çünkü Ertuğruloğlu’nun statükoyu bozacak adımların atılmasına karşı olduğunu söyleyen Tufan Erhürman, masaya oturulması halinde hakların savunulacağını vurguladı. Erhürman, “Ne istediğinizi açık şekilde söylemeniz lazım” dedi.

Müzakere süreçlerine değinerek, BM’nin kendi sözüne sahip çıkmasını talep ettiklerini anımsatan Erhürman, tüm söylediklerinin kendi içinde tutarlılığı olduğunu belirtti.

Bu noktadan sonra meselenin statükonun devamının istenip istenmediği olduğunu yineleyen Erhürman “Biz statükodan memnun değiliz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar