Kayıp Şahıslar Komitesi'ne Çin'den yeni bağış

10 Ağustos 2022

A
A

Kayıp Şahıslar Komitesi, Çin Halk Cumhuriyeti’nden 10 bin euro (183.4 bin TL) bağış aldıklarını açıkladı.

ZgotmplZ

Kayıp Şahıslar Komitesi'ne (KŞK), Çin Halk Cumhuriyeti’nden, pazartesi günü 10 bin euro bağış yapıldı.

Komiteden yapılan açıklamaya göre Çin Halk Cumhuriyeti’nin 10 bin euroluk bağışı, KŞK’ya 2019'dan bu yana yaptığı katkıları toplamda 20 bin euroluk mali yardıma denk getiriyor.

Açıklamada, “2022'de bu fonlar, uzun yıllardır aileleri etkileyen bilinmezlik durumunun sona erdirilmesini amaçlamakta olan Kıbrıs'taki Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Genel Kazı, Kimlik Tespiti ve Kayıp Şahısların Kalıntılarının İadesi Projesini destekleyecektir.” ifadelerine yer verildi.

Komite, “Şimdiye kadar her iki Kıbrıs toplumundan 1.027 kayıp kişinin kimliğinin tespit edildiğini ve onurlu bir cenaze töreni için ailelerine iade edildiği” bilgisini de paylaştı.

“Komite’nin, kayıp ailelerinin acılarını hafifleten iki toplumlu projesini uygulamak için bağışçı desteğine güvendiği” belirtilen açıklamada, Avrupa Birliği’nin, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin ana finansal destekçisi olduğu kaydedildi.

KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ (KŞK) HAKKINDA

Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki anlaşmaya göre Nisan 1981 yılında kuruldu. Komitede Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor ve kararlar oybirliği ile alınıyor. Üyeler her iki toplumun Cumhurbaşkanları tarafından atanıyor ve doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı çalışıyor. Komitenin mevcut üyeleri; Kıbrıslı Türk üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides ve BM üyesi Paul-Henri Arni’den oluşuyor.

Ayrıca, KŞK ada genelinde kazı yapan ve KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nda kalıntılar üzerinde antropolojik ve genetik analizler yapan 60'tan fazla Kıbrıslı arkeolog, antropolog ve genetikçilerden oluşan iki toplumlu adli ekibi istihdam ediyor.

Üzerinde mutabık kalınan 2002 (492 Kıbrıslı Türk ve 1510 Kıbrıslı Rum) kayıp şahıs bulunuyor.

KŞK’nin amacı, 1963’den 1964’e toplumlararası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında kaybolan 2002 kişiyi bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmek.

2008 yılı itibarıyla başlayan kazı çalışmaları kuzeyde 8 takım ve güneyde 2 takım olarak sürdürülüyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 1 Temmuz itibarıyla kayıp 2002 kişiden 1183'üne ulaşıldı. 819 kişinin akıbeti ise belirsiz.

Kalıntılarına ulaşılan 1183 kişiden 1027'si kimliklendirildi. 156'sının henüz kimlikleri belirlenemedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar