Karma evlilikler konusu, BM İnsan Hakları Konseyi'nde anlatıldı

28 Şubat 2024

Güncelleme: 29 Şubat 2024

A
A

Karma evlilikler konusu için mücadele sürüyor. Sivil Toplum İnisiyatifi Derneği Başkanı Didem Eroğlu, Güney Kıbrıs'ı karma evlilikler, bilgiye erişim ve örgütlenme özgürlüğü gibi konularda adım atmaya çağırdı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Anne veya babalarından birinin Kıbrıslı Türk olmaması nedeniyle, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki haklarının kullanılması engelleniyor.

Uzun zamandır verilen mücadele ise devam ediyor.

SİTİ, BM TOPLANTISINA KATILDI

Sivil Toplum İnisiyatifi Derneği (SiTi), Kıbrıs Cumhuriyeti'ni karma evlilikler, bilgiye erişim ve örgütlenme özgürlüğü gibi konularda adım atmaya çağırdı.

SiTi Yürütme Kurulu Başkanı Didem Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin demokratik haklarının sağlanması konusunda atılacak adımların barış süreci açısından hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından düzenlenen 46’ncı Evrensel Periyodik İnceleme'ye katıldıklarını dile getiren Eroğlu, burada sundukları raporda çeşitli önerilerde bulunduklarını aktardı.

Eroğlu bu öneriler arasında, karma evlilikler konusunda düzenlemelerin yapılması, bilgiye erişim engellerinin kaldırılması, örgütlenme özgürlüğünün genişletilmesi ve bankacılıkta yaşanan ayrımcılığa son verilmesi gibi maddelerin yer aldığını söyledi.

Didem Eroğlu, Evrensel Periyodik İnceleme'nin devletlerin insan hakları standartlarını artırmayı ve bu alandaki zorluklarla başa çıkmayı amaçladığını belirtti, sivil toplum örgütlerinin de bu süreçte önemli bir rol oynadığını vurguladı.

KİMLİKSİZLER DERNEĞİ'NİN SUNUMU ETKİLİ OLMUŞTU

Kimliksizler Derneği, Kıbrıslı Türk çocuklarının Kıbrıs Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği vatandaşlığı için mücadelesi kapsamında hazırladığı 675 imzalı dilekçenin Avrupa Parlamentosu Dilekçe Komitesi tarafından kabul edildiğini duyurdu. Dernek temsilcilerinden Mediha Piro Azer, çevrimiçi olarak katıldığı komite toplantısında yaşanan hak ihlallerine dair detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

Azer'in sunumu sonrasında çeşitli ülkelerden parlamenterler söz aldı, Kıbrıslı Türk parlamenter Niyazi Kızılyürek de dilekçeyi destekleyen bir konuşma yaptı.

Komite, dilekçenin kabul edilerek açık kalmasına ve Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti'ne konuyla ilgili bir mektup yazılarak savunma talep etmeye karar verdi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar