Kanatlı, AİHM'de Türkiye'yi mahkum ettirdi

13 Mart 2024

A
A

AİHM, Murat Kanatlı'nın açtığı "vicdani ret" davasında Türkiye'yi 9 bin Euro manevi tazminata mahkum etti.

ZgotmplZ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri ve Vicdani Ret İnisiyatifi Sözcüsü Murat Kanatlı'nın “zorunlu askerlik yapmak yerine alternatif bir kamu hizmeti gerçekleştirmesini mümkün kılan düzenlemelerin olmamasına” ilişkin itirazını karara bağladı.

AİHM, Kanatlı'nın Türkiye’ye karşı açtığı davada, vicdani retçilere zorunlu askerlik yaptırılmasına “alternatif hizmet düzenlenmemesinin” Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “düşünce, din ve vicdan özgürlüğünü” düzenleyen maddesine aykırı olduğuna karar verdi.

Mahkeme, Türkiye'nin, Kanatlı’ya 9 bin Euro manevi tazminat, masraf ve giderler için de 2 bin 363 Euro ödemesini hükmetti.

Askerliğini yaptıktan sonra, her yıl bir gün yapılan seferberliğe katılmayı 2009 yılından itibaren “vicdani reddini” açıklayarak reddeden Kanatlı,  14 Haziran 2011’de 10 günlük hapis cezasına çarptırılmıştı.

Murat Kanatlı, iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından davayı AİHM’e taşımış, 6 Nisan 2015 tarihinde, KKTC’nin daha önceki AİHM kararlarında “Türkiye’nin yerel alt yönetimi” olduğu kabul edildiğinden, davayı Türkiye’ye karşı açmıştı.

Vicdani ret, bir bireyin politik görüşleri, ahlaki değerleri veya dinsel inançları doğrultusunda zorunlu askerliği reddetmesi olarak tanımlanıyor.

KKTC'de “zorunlu askerlik” mevcut. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar