Kamu çalışanlarına yılda 3 kez hayat pahalılığı artışı yürürlükte

29 Mart 2024

Güncelleme: 29 Mart 2024

A
A

Kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarına yılda 3 kez hayat pahalılığının yansıtılması için hazırlanan yasa, Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Daha önce özel sektör için çalışma yaptığını açıklayan Gardiyanoğlu ise eleştirilerin odağında.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 25 Mart'taki toplantısında kamuda çalışan ve emekli olan kişilere 2024 yılı için hayat pahalılığı ödeneği hakkının yılda üç kez uygulanmasını öngören 11 yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti.

Yasa, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlandı.

Böylelikle, İstatistik Kurumu'nun yayımlandığı tüketici fiyatları genel endeksindeki artışlar yılda 3 kez maaşlara yansıtılacak. İlk yansıma Mayıs ayında yapılacak.

GARDİYANOĞLU ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDA

Söz konusu yasa nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu'na eleştiriler yöneltilmişti.

Yıl başında asgari ücretin yeniden belirlendiği dönemde, özel sektör çalışanları için benzer düzenleme yapacağını açıklayan Gardiyanoğlu, henüz bu konuda bir adım atmamakla eleştiriliyor.

SERDAROĞLU: AYRIMCILIK...

Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, “Çalışma Bakanı önümüzdeki hafta asgari ücret masasını toplayacağını açıklıyor. Masayı toplamak marifet değildir. Önemli olan verilen sözleri tutmaktır. Verilen söz neydi? Asgari ücretin de hayat pahalılığı oranından otomatik olarak artmasını sağlayan yasal düzenlemeyi yapacaklardı. Yasa neden düzenlenmiyor? Çalışma Bakanlığı, yılın ilk asgari ücretini belirlerken bunun için söz vermesine rağmen asgari ücreti de içine alacak gerekli yasal düzenleme yapılmamıştır. Bu yapılan yanlıştır, ayrımcılıktır, asla kabul edilemez.”  ifadelerini kullandı.

BIÇAKLI: HAKSIZLIK GİDERİLMELİ

Türk-Sen Başkanı Bıçaklı, asgari ücretlilere de yılda üç kez hayat pahalılığı ödenecek şekilde yasal düzenleme yapılarak, bu haksızlığın giderilmesi gerektiğini kaydetti.

RAHVANCIOĞLU: ÜVEY EVLAT...

Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Münir Rahvancıoğlu, özel sektör çalışanları üvey evlat muamelesi gördüğünü belirterek, hayat pahalılığının asgari ücrete neden otomatik olarak yansıtılmadığını sordu?

ERŞANGİL: HALKIN BİR PARÇASI DEĞİLLER Mİ?

Eşit, Hak ve Adalet Sendikası Genel Başkanı Salih Erşangil de, ''özel sektör çalışanları bu halkın bir parçası değil mi?  Hükümet açısından görünmez mi?'' sorularını yöneltti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar