İskele Belediyesi'ne yönelik "haraç" iddiası: Belediye başkanına ulaşılamıyor

15 Mart 2024

Güncelleme: 16 Mart 2024

A
A

Belediyeler çıldırdı, üst sınırı asgari ücretin 8 katı olarak belirlenen tabela vergileri için 100 kata yakın ücret talep etmeye başladı. Sektör yetkilileri özellikle İskele ve Mağusa bölgesinden şikayetçi... Yetkililerse kapı duvar...

ZgotmplZ

Belediyelere yıllık reklam vergi ücretlerini asgari ücretin 8 katına kadar çıkarmalarına imkan sağlayan Belediyeler (Değişiklik) Yasası, sektörü çökme noktasına getirdi.

Sektör temsilcileri, yasa ile belediyelere suistimal alanı açıldığını da iddia ediyor.

Özellikle İskele Belediyesi'nden yakınan reklamcılar, geçen yıl 4 bin TL olan tabela vergisi için bu yıl tam 140 bin TL talep edildiğini vurguluyor. Tabelalardan istenen verginin 440 bin TL'ye kadar çıktığı da şikayetler arasında...

"HARACA MI BAĞLADILAR MAFYA GİBİ İNSANLARI?"

MYK Haber'e konuşan İskele bölgesinden bir reklamcı, İskele Belediyesi Başkanı'na (Hasan Sadıkoğlu) kimsenin ulaşamadığını belirterek, yaşananları ve tepkisini şöyle dile getirdi:

"Ben 10 kez aradım, açmıyor. İskele bölgesindeki işletmeler vergi ödememeli, sivil isyan ve itaatsizlik başlatmalı bence. Bu iş şakaya gelmez artık. Müşterilerimizden üzerinde iki güneş enerjili projektör olan 8x4 billboard için 288 bin TL, ışıksız olanlar için de 144 bin TL isteniyor. 440 bin TL'ye kadar vergi istiyorlar bazı tabelalardan, olacak şey değil bu. Resmen çıldırdılar, haraca mı bağladılar mafya gibi insanları? Sizi ayakta tutan bir sektöre nasıl böyle davranabilirsiniz. İnşaat izinleri için bu kadar para almazlar..."

"BİR YILDA VERGİ 100 KATINA ÇIKTI"

Konuyla ilgili MYK Haber'in bilgi aldığı Kıbrıs Türk Reklamcılar ve Tasarımcılar Birliği Derneği (REK-DER) Asbaşkanı Özlem Özbekoğlu da, birçok belediyenin asgari ücretin 8 katı olarak belirlenen vergi ücretleri için üst sınırı kullandığını, bazılarının ise bu sınırı aştığını belirtti. Özellikle İskele ve Gazimağusa bölgesinde bu durumla karşılaştıklarını anlatan Özbekoğlu, 50'ye yakın noktadaki reklam tabelası için geçen yıl 80 bin TL alınan bir firmadan bu yıl talep edilen ücretin tam 8 milyon 607 bin TL olduğunu işaret etti.

Emlak vergilerinin bile bunun yanında komik kaldığını kaydeden Özlem Özbekoğlu, belediyelerin talep edemedikleri emlak vergilerinin acısını bu yolla çıkarmaya çalıştıklarını savundu.

Özlem Özbekoğlu, İskele Belediye Başkanı'na (Hasan Sadıkoğlu) ulaşamadıklarını, telefonlarına yanıt vermediğini kaydetti.

Özbekoğlu, REK-DER olarak tüm belediyelere, Belediyeler Birliği'ne, İçişleri, Ekonomi ve Enerji ile Maliye Bakanlıklarına ve bağlı müdürlüklerine ziyarette bulunduklarını ve durumu aktardıklarını ancak kimsenin bir adım atmadığını belirtti.

REK-DER Asbaşkanı, vergilendirmenin makul ve uygulanabilir olmasını istedi, yetkilileri sağduyuya davet etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar