İsias sanıklarının tahliyesine itiraz ediliyor

1 Nisan 2024

Güncelleme: 2 Nisan 2024

A
A

Gazi Üniversitesi'nin İsias raporu sonrasında Efe Bozkurt ile Halil Bağcı'nın tahliye edilmesinin ardından, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya ve Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı kararı değerlendirdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Geçen yıl şubat ayında Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman'daki İsias Otel'de Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 35 kişi hayatını kaybetti. Otel toplam 72 kişiye mezar oldu.

MYK Haber,  29 Mart'ta, İsias Otel sahibinin oğlu olan Efe Bozkurt ile Halil Bağcı'nın tahliye edildiğini duyurdu.

Tahliye, Gazi Üniversitesi'nin hazırladığı rapordan sonra geldi.

Rapora göre, yapı sahibi ''Ahmet Bozkurt'' asli kusurlu, fenni mesul ''Erdem Yıldız'' asli kusurlu, otel işletmecisi, ''Ahmet, Mehmet, Fatih ve Efe Bozkurt'' tali kusurlu bulundu.

Efe Bozkurt'un, 2022 yılından itibaren otel yönetiminde yer alması nedeniyle tahliye edildiği düşünülüyor.

ESENDAĞLI İLE YÜCESOYLU KARARI DEĞERLENDİRDİ

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Gazi Üniversitesi Bilirkişi Raporu’na dayanarak, Efe Bozkurt ve Halil Bağcı’nın tahliye edilmesini BRT'ye değerlendirdi.

KARAKAYA: ÖFKELİYİZ...

Karakaya, “Gazi Üniversitesi bilirkişi raporu tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Yanlış bir rapor ortaya çıkmıştır. Bu binaya nasıl izin verilir? herkes sudan çıkmış ak kaşık. Alel acele, 26 Nisan’daki davayı beklemeden tahliye kararı anlamsızdır. Çok öfkeli ve üzüntülüyüz” dedi.

 

Karakaya, “Hukukçularımızla değerlendirme yapıyoruz. Biz bu suçu ispatlayacağız. Er ya da geç adalet yerini bulacak. Efe Bozkurt, Halil Bağcı istediği kadar tahliye alsın. Suçları mahkemede ortaya çıkacak” diye konuştu.

Adalet istediklerini belirten Karakaya, “Rapora itiraz edeceğiz. Yarın da detaylı basın açıklaması yapacağız. Herkesin yanımızda olmaya devam etmesini istiyoruz. Katillerin tahliye edilmesini kabul etmiyoruz. Bu dava emsal dava olacaktır.” diye ekledi.

ESENDAĞLI: BERAAT ETMİŞ DEĞİLLER

 

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı da “Bir suçsuzluk kararı değildir. Beraat etmiş değiller. Ancak karardan endişeliyiz. Hukukçularımız, Gazi Üniversitesi Bilirkişi raporunun, çala kalem hazırlanmış, mahkemenin sorularına cevap vermeyen, önemli konularda, hiç bir şey söylemediğini mütalaa etmiştir. İtiraz edilecek” dedi.

Tahliye kararına karşı itirazların değerlendirildiğini ifade eden Esendağlı, “Gittiğimiz yolun, taşlı bir yol olduğu gerçeğini bizlere bir kez daha göstermiştir. Farklı bir coğrafyada farklı bir mücadele veriyoruz. Raporun eksikliği var. Mahkeme ara kararlar verecektir. Yeni bilirkişi raporu istenebilir. Mahkeme değerlendirmesini yapacaktır.” şeklinde konuştu.

DAVA SÜRECİ

72 kişiye mezar olan İsias Otel’e ilişkin dava 4-7 Ocak tarihlerinde görüşüldü ve ara karar açıklandı.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca, 5'i tutuklu 11 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, bilirkişi raporları yer aldı.

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4-7 Ocak tarihlerinde, dört gün süren duruşmalar sonunda, tutuklu olan 11 sanıktan 5’inin, “Ahmet Bozkurt, Efe Bozkurt, Erdem Yıldız, Halil Bağcı ve Mehmet Fatih Bozkurt’un” tutukluluk halinin devamına; adli kontrolle serbest olan 6 sanık, “Bilge Açık, Hasan Aslan, Mehmet Göncüoğlu, Seda Zeren, Şule Özbek ve Ulviye Bozkurt’un” durumunun da aynen devam etmesine karar verildi.

Bir sonraki duruşma ise 26 Nisan’da olacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar