Hükümeti kurma görevi yeniden Sucuoğlu'na veriliyor

20 Nisan 2022

Güncelleme: 20 Nisan 2022

A
A

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümetin istifasını kabul etmesinin ardından yeni hükümet için yeniden Sucuoğlu'nu görevlendiriyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Ülkede yaşanan siyasi krizde yeni perde aralandı. 

Cumhurbaşkanlığı'na Sucuoğlu ile görüşen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümetin istifasını kabul etti.

Görüşme sonrası açıklama yapan Sucuoğlu hükümeti kurma görevini yeniden kendisine verileceğini belirtti.

Sucuoğlu şu açıklamayı yaptı:

“En kısa sürede tekrardan görevlendirme olacak, süreç yeniden başlayacak. Görev bizlere verilecek. Ülkenin içince bulunduğu durumda, tek gün dahi bizim için çok önemli, süratle yeni hükümeti kurmak gerekir. Bugün uzun uzun genel durumu konuştuk, herhalde bir iki gün içerisinde görev verilecek.

Ben demokratik olarak Hükümeti kurma görevinin ana muhalefete de verilebileceğini söyledim. Yeni Hükümet’te değişiklikler olacak.”

Soru üzerine Cumhurbaşkanı’na kırgınlığı olmadığını ama görüş ayrılıkları olabileceğini söyleyen Sucuoğlu, “Cumhurbaşkanı’nın düşüncesine de saygı duymak lazım” dedi.

NELER OLDU? 

Elektrik ile alkollü içeceklere yapılan zam tepkiye neden olmuştu. Maliye Bakanlığı başta üreticeler olamak üzere bazı kalemlerdeki ödemeleri gerçekleştirmiyordu.

Bunun üzerine Başbakan Sucuoğlu, indirime gidildiğini açıkladı. Fakat bu açıklama bir türlü uygulamaya geçmiyordu. Maliye Bakanı Sunat Atun'un zamların geri alınmasına direndiği konuşuluyordu.

Bu olayların üzerine Ankara'ya Mali İş birliği Protokolü'nü imzalamak için gidildi. Başbakan Sucuoğlu Ankara dönüşünde El-Sen ile eylemlerin sonlanması için bir anlaşma imzaladı. Fakat Kıb-Tek'in bağlı olduğu Maliye Bakanı Sunat Atun anlaşmaya imza atmayarak Faiz Sucuoğlu'nu suçlayan açıklamalar yaptı. 

SİYASİ KRİZ...

Böylelikle 23 Ocak'ta yapılan seçimlerin ardından kurulan UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin Bakanlar Kurulu'nda 2. bir bakan krizi yaşandı.

Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun, Maliye Bakanı Sunat Atun'un görevden alınmasını kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a rest çekti.

Başbakan, “ya Maliye Bakanı Atun’un görevden alınması ya da hükümetin istifasının kabul edilmesi” yönünde talepte bulundu.

Koalisyon ortakları YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ve Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu da Sucuoğlu'na destek verdi.

Dün toplanan UBP MYK'sı Genel Başkan Faiz Sucuoğlu'na tam desteğini açıklamıştı.

2 AY ÖNCE KURULMUŞTU

23 Ocak 2022 seçimlerinin ardından birinci parti çıkarak hükümeti kurmakla görevlendirilen Ulusal Birlik Partisi (UBP), uzun uğraşlar sonucunda Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) ortaklığında kurulan hükümeti 21 Şubat 2022’de UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a yeni kabinesini sunmuştu.

UBP-DP-YDP hükümeti, 3 Mart’ta Cumhuriyet Meclisi’nde yapılan güven oylaması sonucunda 29’u kabul, 20’si ret oyuyla güven oyunu almıştı.

Böylece KKTC’nin 26’ıncı UBP-DP-YDP hükümeti 3 Mart 2022’de resmen kurulmuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar