HP'nin üç kez artırılmasında asgari ücretlinin dışarıda bırakılması tepkilere neden oluyor

28 Mart 2024

A
A

Hayat pahalılığının sadece kamudaki maaşlara otomatik yansıtılmasına Rahvancıoğlu, özel sektör çalışanları üvey evlat muamelesi görüyor derken, Erşangil de, özel sektör emekçisinin hükümet açısından görünmez mi olduğunu sordu.

ZgotmplZ

Meclis Genel Kurulu'nda pazartesi günü kamu görevlilerinin ve kamudan maaş çekenlerin hayat pahalılığı (HP) ödeneğinden yılda üç kez yararlanmasını öngören Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın kabul edilmesi, özel sektördeki asgari ücretlinin ise kapsam dışında bırakılmasına tepkiler devam ediyor.

Hür-İş ve Türk-Sen gibi sendikaların ardından HAKSEN ve Bağımsızlık Yolu da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

RAHVANCIOĞLU: ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANI ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR

Bağımsızlık Yolu Mali Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, Eşel Mobil sistemini dört aylık periyotlara indiren yasa değişikliği sonrasında, bu uygulamanın kapsamı dışında bırakılan özel sektör çalışanlarının yine üvey evlat muamelesine maruz kaldığını ifade etti.

Birçok özel sektör çalışanının haklı olarak, "hayat pahalılığı neden asgari ücrete de otomatik olarak yansıtılmıyor?" sorusunu sorduğunu belirten Rahvancıoğlu, “gerçekten de, bu hayat sadece memurlara mı pahalı?” söylemini diline dolayan bazı siyasi odakların yaptığının tam bir demagoji olduğunu ekledi.

ASGARİ ÜCRET EN DÜŞÜK KAMU MAAŞINA EŞİTLENSİN

TDP, CTP ve HP 4'lü koalisyon sırasında hükümette iken, Bağımsızlık Yolu tarafından hazırlanıp ellerine teslim edilen "Asgari Ücret'in En Düşük Kamu Maaşına Eşitlenmesi Yasa Tasarısı"nı hasıraltı ettiklerinden bahseden Rahvancıoğlu, tasarının hem en düşük kamu maaşı ile en düşük özel sektör maaşını eşitlediğini hem de Hayat Pahalılığı artışından iki kesimin de eş zamanlı olarak yararlanmasını sağladığının altını çizdi.

Diğer yandan Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN) Başkanı Salih Erşangil de, hayat pahalılığının asgari ücrete otomatik yansıtılmasının önünü açacak yasal düzenlemeye gidilmemesini eleştirdi.

ERŞANGİL: ASGARİ ÜCRETLİ BU HALKIN PARÇASI DEĞİL Mİ?

Hayat pahalılığının kamudaki maaşlara dört ayda bir yansıtılmasıyla yaşanan enflasyon karşısında maaşların ve halkın alım gücünün korunması için bir adım atıldığını belirten Erşangil, “Özel sektörde asgari ücret ile çalışan insanlarımız, bu halkın parçası değil mi? Özel sektör emekçisi hükümet açısından görünmez midir?" sorularını sordu.

Bayram tatilini uzatmak adına alınan kararların da yalnızca kamu çalışanlarını kapsadığını, özel sektör emekçilerinin durumunun işyerlerinin keyfine bırakıldığını ifade eden Erşangil, HP ile ilgili alınan kararın da en kısa sürede asgari ücret için de geçerli olacak şekilde düzenlenmesi ve özel sektör çalışanlarıyla ilgili adım atılması çağrısında bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar