Holguin Cuellar liderleri ''istekli'' buldu

11 Mart 2024

Güncelleme: 14 Mart 2024

A
A

Holguin Cuellar, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın ardından Rum lider Nikos Hristodoulidis ile görüştü. Holguin Cuellar, her iki tarafın da istekli olduğunu vurguladı. Cuellar, perşembe akşamı Tatar ile yemekte bir araya gelecek.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar, Kıbrıs sorununun müzakerelerini yeniden başlatmak için ikinci tur görüşmelerine bugün başladı.

Holguin Cuellar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüştü.

Ardından da Rum Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis ile bir araya geldi.

Holguin, görüşme sonrasında yaptığı kısa açıklamasında "birçok fikrin" gündeme geldiğini ve toplantıyı olumlu bulduğunu ifade etti.

Holguin, Ankara, Atina ve Londra'daki temaslardan bahsederek, Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık hükümetlerini gelişmelerle ilgili bilgilendirdiğini belirtti.

Her iki tarafın da "zemin yoklamaya" istekli olduğunu vurgulayan Holguin, bu durumu olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi.

GUTERRES, KABUL EDİLEBİLİR ÇÖZÜMÜ İŞARET ETTİ

Ayrıca, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs'ın BM Barış Gücü'nün kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaparak, adada karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulma taahhüdünü yineledi.

RUM DIŞİŞLERİ BAKANI: YAKINDA OLUMLU GELİŞMELER OLACAK

Rum Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, Kıbrıs Türk tarafıyla yapılacak herhangi bir tartışmanın BM çerçevesinin dışına çıkmayacağını vurgulayarak, Holguin'in Brüksel de dahil olmak üzere diğer temaslarının ardından yakında "olumlu gelişmeler" olacağını umduğunu belirtti.

PERŞEMBE AKŞAMI TATAR İLE BAŞ BAŞA YEMEK

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile yapılan görüşmenin ardından Holguin, Tatar ile "çok iyi bir görüşme" yaptığını ve bu hafta ticaret odaları ve sivil toplumla yapılacak görüşmelerin de aynı şekilde olmasını umduğunu dile getirdi.

Holguin, "Kıbrıs meselesine Kıbrıs sorunu değil de Kıbrıs konusu olarak bakılmaya başlanmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Tatar ise müzakerelerin yeniden başlaması için Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliği ve eşit uluslararası duruşa sahip olması konusundaki tutumunu yineledi. Tatar, BM Genel Sekreteri elçisi ile egemen eşitliğe yönelik somut adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Tatar, Holguin’in 14 Mart Perşembe akşamı misafiri olacağını, baş başa bir yemekli bir görüşme yapacaklarını da açıkladı. 

HARMANCI'YI ZİYARET ETTİ

Holguin, bugün Kıbrıs Türk Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ile bir araya geldi. Harmancı, görüşmenin ardından, kentsel gelişim planları ve Pedieos nehrinin rehabilitesi gibi konuları görüştüklerini ifade etti.

İLK GÖRÜŞME 30 OCAK'TA YAPILMIŞTI

Cumhurbaşkanı Tatar’ın ve Rum lider Hristodulides’in ayrı ayrı onaylarının alınmasının ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 5 Ocak tarihinde Holguin’i Kişisel Temsilcisi olarak görevlendirmişti. Holguin, 6 ayı aşmayacak bir sürede, tek görev yönergesiyle, taraflar arasında yeni ve resmî bir müzakere sürecine geçilebilmesi için ortak zemin olup olmadığı araştırmak üzere atanmıştı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, María Ángela Holguín Cuéllar ile ilk olarak 30 Ocak'ta görüşmüş, 2 Şubat'ta ise yeniden bir araya gelmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar