Fide Kürşat, çiğ süt fiyatlarının artmasını istedi

13 Mayıs 2024

Güncelleme: 14 Mayıs 2024

A
A

CTP Milletvekili Fide Kürşat, yanlış fiyat politikaları ile kurumların batma noktasına getirildiğini, bir an önce 1 Mayıs için verdikleri sözün tutularak çiğ süt fiyat artışının yapılmasını istedi. Bakan Hüseyin Çavuş da eleştirilere cevap verdi.

ZgotmplZ

CTP Milletvekili Fide Kürşat "Koop süt’ün düşürüldüğü hal, kooperatifleri ve üreten kesimleri baltalayan siyaset eli" başlıklı konuşma yaptı.

CTP Milletvekili Fide Kürşat, diz çöktürülmemiş kurum kalmadığını iddia ederek, gelinen noktada Koop süt, Levazım, TÜK, Binboğa gibi kurumların can çekiştiğini savundu.

Tüm uyarılara rağmen hükümetin bildiğini okumaya devam ettiğini, bunun sonuçlarından biri olarak da önümüzdeki günlerde hayvancının eylem hazırlığına başladığını ileri süren Kürşat, fiyatların güncellenmesinin elzem olduğunu söyledi.

Kürşat, son zamanlarda atılan adımların “deform” niteliğinde olduğunu ifade ederek, yapılması gerekenleri sıraladı.

Pandemiyle birlikte dünyada üretim ön plana alınmışken KKTC'de kooperatifçiliğin darbelendiğini dile getiren Kürşad, yanlış fiyat politikaları ile kurumların batma noktasına getirildiğini belirtti.

Kürşat, ülkede çok güçlü olan kooperatifleşme yapısının piyasayı pahalılaştıran unsur haline geldiğine işaret ederek, kooperatiflerin amaçlarından uzaklaşarak rant kapısı haline geldiğini savundu.

Binboğa’nın mali ve idari yapısının dağıldığını harup alımını bile gerçekleştiremeyecek noktaya geldiğini söyleyen Kürşat, Koop Süt’ün de geçmişte batma noktasına geldiğini hatırlatarak sonrasında yapılanları aktardı.

115 milyon liranın üstünde borcu olduğunu belirttiği Koop Süt’ün içinde bulunduğu durumu anlatan Kürşat, geçen hafta olaylar ortaya çıkınca Bakanlar Kurulu’nun faiz desteği açıkladığını söyledi.

Koop Süt’ün içinde bulunduğu durumdan kurtulması için siyasetin elini buralardan çekmesi gerektiğini belirten Kürşat, hükümetin bu konuda neler yaptığını sordu.

Kürşat, kooperatiflerin demokratik ve özerk bir yapıya kavuşması için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirterek, 

Kooperatiflerle ilgili yapılan çalıştay sonrasında hazırlanan sonuç bildirgesinin de tozlu raflarda kalmamasını temenni etti.

ÇAVUŞ: ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRYORUZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş da söz alarak, bu yılki destek programıyla ilgili bilgi vererek üreticinin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

Tohuma verilen desteğin ülke tarihinde bir ilk olduğunu, gübreye, münavebeye, nohuta, tropikal meyveye de verilen destekleri sıralayarak, kulak numarasına verdikleri destekten bahsetti.

Çavuş, girdi maliyetlerinin desteklenmediği iddialarının gerçekleri yansıtmadığını belirterek, hükümetin kooperatifleri desteklemek için yaptıklarını anlattı.

Koop Süt’ün geçirdiği zor zamanları da hatırladığını söyleyen Çavuş, Koop Süt’ü yeniden kredilendirilebilir hale getirmek için çalıştıklarını belirtti.

Çavuş, Binboğa’nın da pandemi döneminde az karla yaptığı çalışmaların zor günler geçirmesine sebep olduğunu fiyatlarını güncelleyerek yoluna devam ettiğini söyledi.

Çavuş, ilk kez bu yıl verilen desteklere de örnekler vererek, "Koop Süt önümüzdeki günlerde daha fazla süt alacak ve işleyecektir” dedi.

KÜRŞAT: ÇİĞ SÜT FİYATI ARTMALI

Kürşat yeniden kürsüye çıkarak birtakım iyileştirmeler yapmaya çalıştıklarının farkında olduklarını ancak, hayvancılar eyleme gidiyorsa narenciye dalında çürüyorsa sorun yokmuş gibi davranmanın yersiz olduğunu kaydetti.

Samanın kilosunun bile 5 tl olduğunu, enflasyonun durumunun ortada olduğunu, bu nedenle desteklerin bir anlamı olmadığını savunan Kürşat, bir an önce 1 Mayıs için verdikleri sözün tutularak çiğ süt fiyat artışının yapılmasını istedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar