Ertuğruloğlu ile Şahali arasında "ulusal dava" tartışması

4 Ocak 2023

Güncelleme: 4 Ocak 2023

A
A

Dışişleri Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında Bakan Ertuğruloğlu ile CTP'li Şahali arasında sert tartışmalar yaşandı.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Erkut Şahali arasında sert tartışmalar yaşandı.

Bütçe üzerine söz alan Şahali, Kıbrıs sorunu konusunda Türk tarafınca oluşturulan yeni parametrelerle Kıbrıslı Türklerin dünyayla buluşmasının mümkün olmadığını savundu, yeni Kıbrıs politikası bağlamında içinde bulunulan dönemin bakanlığın en pasif dönemi olduğunu ileri sürdü.

ŞAHALİ: DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YOK HÜKMÜNDE...

KKTC yurttaşlarının Türkiye’ye alınmaması konusunda kaygı duymayan bir Dışişleri Bakanlığı'nın kendi kanaatince "yok hükmünde" olduğunu belirten Şahali, Türkiye’ye alınmayanların suçunun ne olduğunun ve listede başka isimler varsa bunların kim olduğunun da kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini ifade etti.

KKTC’nin Türkiye’deki suç çetelerinin odağı haline geldiğini de savunan Şahali, Dışişleri Bakanlığı'nın da bu konuda gereken adımları atması gerektiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı'nda açılan münhalleri memnuniyetle karşıladığını anlatan Şahali, diğer yandan dünyayla kucaklaşma niyeti olmayan bir anlayışın elinde hem mevcut bakanlık personeli, hem de sınav sonrası bakanlıkta çalışmaya başlayacak kadronun işini yapma şansı bulabileceğini düşünmediğini anlattı.

ERTUĞRULOĞLU: KIBRIS SORUNU TARTIŞILACAKSA OLAYIN KÖKENİNE İNMEK GEREK

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Şahali ve diğer vekillerin eleştirilerini yanıtladığı konuşmasında, kendisi için temel olanın devlet olduğuna işaret ederek, devletsiz olmanın ne demek olduğunu komite konuşmalarında da anlattığını kaydetti. Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının toplum değil devlet sahibi bir halk olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs sorunu tartışılacaksa olayın kökenine inmek gerektiğini anlatan Ertuğruloğlu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasallığının ortaklığın devamı koşuluna bağlı oluğuna işaret etti. Tahsin Ertuğruloğlu, buna rağmen kendi ulusal çıkarları uğruna bu ortaklığı yıkan Kıbrıslı Rumlara Kıbrıs Cumhuriyeti olma hakkı tanındığını belirterek, “Bu bizim suçumuz mu?” diye sordu

BM Güvenlik Konseyi kararlarının bağlayıcı olmadığını ve tüm kararların tavsiye nitelikli olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, bu taraflardan bir medet umulmasını asla kabul edemeyeceğini kaydetti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Rumlara yapılan baskı sonucu kurulduğunu söyleyen Ertuğruloğlu, Kıbrıslı Rumların siyasi eşitliği o günlerde de hazmetmediğini söyledi. Tahsin Ertuğruloğlu, bu durumun bugün de değişmediğini belirtti.

"DÜNYANIN ANLADIĞI DİL TESLİMİYET DİLİ MİDİR?"

Bu adada ancak KKTC’nin kabul edilmesiyle huzurlu bir gelecek olabileceğini anlatan Bakan Ertuğruloğlu, “Dünyanın anladığı dilden konuşmuyormuşuz o dil nedir? Teslimiyet midir?” diye sordu.

“Dünyanın anladığı dil buysa, biz bu dili konuşmadık konuşmayacağız.” diyen Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türkünün Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir toplumu olmadığını vurguladı.

Bu coğrafyadaki Kıbrıs Türkünün 90 milyonluk Türk ulusunun kopmaz bir parçası olduğunu dile getiren Ertuğruloğlu, Kıbrıslı Rumların silahlanmayla neyi amaçladığını sordu.

Gambiya’yla kurulan ilişkilere değinen Ertuğruloğlu, Gambiya’yı küçümseyen milletvekillerine seslenerek, Gambiya cumhurbaşkanı yardımcısının KKTC ziyaretinin statü yükseltilmesi anlamına geldiğinden Rum Dışişleri'nin bu konuda adımlar attığına işaret etti.

Ertuğruloğlu, kendisine sorulan bir soru üzerine, vize uygulanan ülke sayısının artırılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

ŞAHALİ: ÇARPIK İLİŞKİYİ NORMALLEŞTİRİYORSUNUZ

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun konuşmasının ardından yeniden söz alan CTP milletvekili Erkut Şahali, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun konuşmasını eleştirdi.

Şahali, Ertuğruloğlu’na “Bizi anlamanız mümkün değil." diyerek, dünyanın da Ertuğruloğlu'nu anlamadığını iddia etti. 

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu ile Şahali arasında, “ulusal dava” tartışması da yaşandı.

Şahali, “Biz bu adanın tamamında söz sahibi olduğumuzu söyledik. Siz yüzde 37’si bize yeter diyorsunuz. AB’nin Kıbrıslı Türklere muamelesini reddettiğimiz gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Türklere muamelesini de uygun bulmuyoruz. Olması gereken ilan edilmiş şekliyle olması gerekendir. Bunu anlamayacak hiçbir şey yoktur. Siz kalkıp bu çarpık ilişkiyi normalleştiren bir açıklama yapıyorsunuz.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar