Erhürman'dan Töre'ye: Sorunlar çözülmüyor, Cumhuriyet'ten çok krallık olma eğiliminde
13 Kasım 2023
Güncelleme: 13 Kasım 2023
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis yönetiminde yaşanan sorunları eleştirerek ''adı Cumhuriyet Meclisi olsa da, bu yönetim tarzı ya krallık ya da sultanlık olma eğiliminde'' dedi. Erhürman, hükümeti de ekonomik politikaları nedeniyle eleştirdi.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis'te yasal mevzuatın uygulanmadığını vurgulayarak, "Bu yönetim tarzının adı Meclis değil, ya krallık ya da sultanlık olur" şeklinde konuştu. İsim vermeden Meclis Başkanı Zorlu Töre'yi hedefine alan Erhürman, "Meclis'te yasal düzenlemeler uygulanmıyor. Eğer kendi çıkardığınız yasaya uymuyorsanız, dışarıda kimin uyması beklenir? Bu, 'Ben yaparsam olur' zihniyetinin en belirgin ifadesidir" ifadelerini kullandı. Erhürman aynı zamanda hükümetin "hayat pahalılığı" açıklamalarının, piyasanın maliyetini artırmayı göze aldığını da belirtti.
"MECLİS'TE YASAL DÜZENLEMELER UYGULANMIYOR"
Erhürman, 15 Kasım'a kısa bir süre kaldığını hatırlatarak, "KKTC'nin 40. yılı. Devlet dediğiniz şey, kurumsallaşmadır. Kurumsallaşma nedir? Ülkede Meclis'in çıkardığı yasalara uygun bir şekilde kurumsal yapınızın işlev görmesidir. Komitede yapılan tartışmaları genel kurula taşıma hevesinde değilim. Ancak Meclis'in çatısı altında, yönetimiyle ilgili ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldık. KKTC'nin dördüncü harfi C'dir, cumhuriyettir. Cumhuriyet, krallık veya sultanlık değildir. Cumhuriyet, mevzuatta yazılanlara uygun olarak hareket etmektir. Ancak Meclis'te neler oluyor? Tartışmaya girmeyeceğim konular var, ancak tartışmasız olan şeyler de var. Meclis içinde bürokrasinin en üst kademesinde Meclis Genel Sekreteri bulunmaktadır. Meclis Genel Sekreteri, 'Ben Meclis Genel Sekreteriyim, bürokratik hiyerarşinin en üstündeyim ancak astlarıma yazdığım yazılar, Meclis Başkanının bilgisi olmasına rağmen cevaplanmıyor' dedi. Meclis Genel Sekreteri, aslında müdürlerin üstünde bir pozisyonda olmasına rağmen astları tarafından dikkate alınmamaktadır. Meclis'te yasal düzenlemeler uygulanmıyor. Eğer kendi çıkardığınız yasaya uymuyorsanız, dışarıda kim uyar? 'Ben yaparsam olur' zihniyetinin en belirgin örneğidir. Meclis bu şekilde yönetiliyor. Adı Cumhuriyet Meclisi olsa da, bu yönetim tarzı ya krallık ya da sultanlık olma eğilimindedir. Eğer bir kişiyle uyumlu çalışamıyorsanız, o kişiyi değiştireceksiniz. Çalışamıyorsanız değiştirirsiniz, değiştiremiyorsanız çalışın. Kürsü de yüce oldu biraz daha koltuklar da yüce olacak. Devleti yüceltmek, kurumsallaştırmakla mümkündür. Herhangi bir şirket bile daha fazla kurallarla yönetilir” diye konuştu.
Erhürman, “Nüfusunu bile bilmeyen yapılara dünyada devlet denmez” dedi.
"PİYASA MALİYETİ ARTIYOR"
Hayat pahalılığı öngörüsünün yüzde 48.62 olduğunu hatırlatan Erhürman, bu oranın Maliye Bakanı tarafından kamuya açıklandığını söyledi.
Şu anda hayat pahalılığının yüzde 33 civarında olduğunu belirten Erhürman, "Son açıklamaya göre bu oran yüzde 1.92 olarak belirlendi. Önümüzdeki iki ay içinde elektrik fiyatlarına yüzde 15 zam yapılacak, bu zammın maliyeti nasıl hesaplanacak bilmiyoruz. Ancak önümüzdeki iki ay içinde yüzde 33'ten yüzde 48'e 15 puanlık bir artış bekliyoruz" dedi. Erhürman, gelecek altı ay için hayat pahalılığının yüzde 48.62 olarak açıklandığını ve şu anda yüzde 33 civarında olduğunu hatırlatarak, "Piyasa, bu öngörüye göre konumlanacak ve ekonomik olarak fiyatlara yansıması kaçınılmaz olacak. Bu aynı zamanda asgari ücretin belirlenmesini etkileyecek ve piyasa pozisyonunu alacak, bu da fiyatlara yansıyacak" diye konuştu.
"MALİYETLER ARTACAK, PİYASA HAZIRLIKLI OLMALI"
Tufan Erhürman, "Hükümet denilen yapı içinde neler konuşulduğunu bilmiyorum. Ancak yaptığınız işin piyasayı pahalılaştıracağını görüyoruz. Hayat pahalılığını yüzde 48 olarak açıklamak, maliyeti göze alma politikası mıdır? Elektrik zammı bir strateji oyunu mu, yanlış bir hesap mı?" diye sordu.
Ülkenin ithalattan elde ettiği KDV ile yerel KDV arasındaki uçurumun "yapısal bir sorun" haline geldiğini belirten Erhürman, "Açıkçası kayıt dışılık var. Şu anda bütçede elde ettiğimiz oran yüzde 40'a 60. KDV gelirlerimizin artmasını istiyorduk, ancak maliye bakanının son açıklamalarında katma değer vergisi oranlarının artırılmasıyla ilgili bazı beyanatlar var. Eğer bu bir artışsa, bu başka bir sorunu ortaya çıkarır. Piyasa hazırlıklı olmalı ve bu durum maliyet olarak halka yansıyacak" ifadelerini kullandı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar