Erdoğan'ın KKTC ziyaretini kınayan Avrupa Parlamentosu'na Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki

8 Mayıs 2025

Güncelleme: 8 Mayıs 2025

A
A

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nun 2023-2024 Türkiye Raporu'nda, Erdoğan’ın KKTC’ye gerçekleştirdiği son ziyarete yönelik yapılan eleştirileri kınadı.

ZgotmplZ
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Mayıs’ta eski Ercan Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST KKTC'nin Ödül Töreni'ne katıldı.

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nun 2023-2024 Türkiye Raporu’nda Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yaptığı ziyarete yönelik eleştirileri sert bir dille kınadı.

Avrupa Parlamentosu’nun 7 Mayıs’ta kabul ettiği raporda, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin mevcut koşullar altında süresiz olarak durdurulduğu açıklandı.

 

Raporda özellikle TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yaptığı "yasa dışı ziyaret" sert şekilde kınandı ve bu adımın Kıbrıslı Rum ve Türk toplumlarının çıkarlarına doğrudan müdahale anlamına geldiği belirtildi.

 

Parlamento, Türkiye’nin temel demokratik eksikleri gidermede "başarısız" olduğunu vurgularken, ülkedeki demokratik gerilemenin, Türkiye'nin jeopolitik ve stratejik önemini gölgede bıraktığını ifade etti.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik siyasi baskılar, "meşru bir rakibin seçimlere katılımını engellemeye yönelik hamle" olarak tanımlandı. Ayrıca, barışçıl protestolara yönelik orantısız müdahaleler ve delilsiz hızlı yargılamalar da eleştiri konusu oldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği'nin taraflı ve gerçek dışı değerlendirmeler yerine, Kıbrıs meselesinde adil, sürdürülebilir ve gerçekçi bir çözüme odaklanması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, AB’nin Rum tarafını, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü kabul etmeye teşvik etmesi çağrısında bulunuldu.

"FEDERASYON TEMELLİ ÇÖZÜM ÇABALARI RUM TARAFININ TUTUMU NEDENİYLE GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ"  

Yapılan açıklamada, raporda Kıbrıs meselesine yalnızca “iki toplumlu, iki bölgeli federasyon” temelinde çözüm önerisinin yer almasının, Avrupa Birliği’nin adadaki siyasi ve fiili gerçekleri ısrarla görmezden geldiğini açıkça ortaya koyduğu kaydedildi.

Açıklamada, federasyon temelli çözüm çabalarının, Rum tarafının uzlaşmaz ve tek taraflı tutumu nedeniyle geçerliliğini yitirdiği vurgulandı.

"KKTC'NİN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VİZYONU ANAVATAN TÜRKİYE TARAFINDAN GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DESTEKLENİYOR"

Açıklamada, Türkiye’ye Kıbrıs’taki iki devletli çözüm vizyonundan vazgeçmesi yönünde yapılan çağrıların ve üyelik sürecine ilişkin şart koşmaların, Avrupa Parlamentosu’nun adadaki gerçeklikten ne denli uzak olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü temel alan iki devletli çözüm vizyonu, KKTC’nin kararlı politikası olup, Anavatan Türkiye tarafından da güçlü bir şekilde desteklenmektedir.” denildi. 

Açıklamada Genel Kurul’da, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyarete dair ayrı bir oturum düzenlenmesi kınandı.

"İKİ EGEMEN DEVLETİN İLİŞKİSİNDE AB’NİN YA DA GKRY’NİN HERHANGİ BİR SÖZ HAKKI YOK"

KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iki egemen devletin karşılıklı iradesine dayandığı ve bu ilişkilerin niteliği hakkında Avrupa Birliği’nin ya da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin herhangi bir söz hakkı bulunmadığı ifade edilen açıklamada, eleştirilerin dikkate alınmaya değer bulunmadığı vurgulandı.

Açıklamanın sonunda, "Anavatan Türkiye’nin ülkemize yönelik siyasi, ekonomik ve mali desteği, halkımızın refahı ve geleceği için hayati öneme sahiptir. Kıbrıs Türk halkının özgür iradesini yok sayar nitelikteki bu tür girişimler tarafımızca hükümsüz sayılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar