Ercan'da Tatar başkanlığında üst düzey toplantı

14 Ocak 2023

Güncelleme: 15 Ocak 2023

A
A

Ercan Havalimanı’nı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Tatar'ın başkanlığında geniş katılımlı bir toplantı yapılarak, yeni terminal ile ilgili son durum masaya yatırıldı.

ZgotmplZ Cumhurbaşkanlığı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, terminal binasının fiziki yapımının tamamlandığı yeni Ercan Havalimanı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve projenin tamamlanmasına yönelik yapılan üst düzey toplantıya başkanlık etti

Ercan Havalimanı’nda gerçekleşen toplantıda, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, GKK Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Maliye Bakanı Alişan Şan, İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Okan Donangil, Başbakanlık Müsteşarı Berhan Ongan, KEİ Direktörü Ömer Cihan, PGM 1. Yardımcısı Kasım Kuni, ilgili bakanlık müsteşarları ve bürokratlar yer aldı. 

“KKTC İÇİN ÇOK BÜYÜK VE ÖNEMLİ BİR YATIRIMDIR”

Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan Havalimanı projesinin ivedilikle hayata geçirilmesinin önemine işaret ederek terminal binasının tamamlandığını ancak kalıcı elektrik, güvenlik ve diğer altyapı hususlarındaki çalışmaların da yapılmasıyla yeni terminalin önümüzdeki aylarda açılabileceğini söyledi. 

Yenilenen Ercan Havalimanı’nın ülke ekonomisine, turizmine ve halkımıza önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, milyonlarca yolcuya hizmet verecek yeni terminal binasının, KKTC için çok büyük ve önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, gerek yolcu güvenliği ve uçuş emniyeti, gerekse hizmet kalitesiyle dünyadaki modern havalimanları ile aynı düzeyde olması hedeflenen havalimanın tamamlanması yönünde çalışmaların titizlikle yürütülmekte olmasını memnuniyetle karşıladığını kaydetti.


ERCAN'IN YENİ TERMİNALİ NE ZAMAN AÇILACAK?

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Cumhuriyet Meclisi'ndeki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada, Ercan Havalimanı'nın yeni terminalinin fiziki halinin bittiğini, ancak teknik cihazların yerleştirilmesinin kaldığını belirtmişti.

Arıklı, cihazların geldiğini, montajlarının başladığını ve şubat ortası gibi test uçuşlarına başlayacaklarını, tarih vermesiyle firmayı sıkıştırdığını ve açılış süresinin gecikse de en geç marta kadar test uçuşlarına başlayacağını söylemişti.

Erhan Arıklı, yeni terminalin turizm sezonunun başlangıcından önce resmi olarak açılmasının planlandığını kaydetmişti.

YAPIMINA 10 YIL ÖNCE BAŞLANDI, AÇILIŞ İÇİN 5 YILDIR BEKLİYOR

2013 yılında mevcut Ercan Havalimanı işletmeciliği ve aynı zamanda yeni Ercan Havalimanı’nın inşaat ve işletmesi, Türkiye'de faaliyet gösteren ve Emrullah Turanlı'nın sahibi olduğu Taş Yapı firması olan TT Airport’a özel izinle verilmişti.

Yeni terminalin 2018’in ikinci yarısında tamamlanması öngörülüyordu. 

YENİ TERMİNALİN ÖZELLİKLERİ NELER?
  • 128 bin metrekarelik terminal alanına sahip, toplam 85 bin metrekarelik açık ve kapalı otoparkı olacak, yeni VIP binası olacak.
  • Girişler, 4 sağda ve 4 solda olmak üzere x-ray cihazlarıyla sağlanacak. Ardından geçilecek alanda yolcuları 60 adet check-in noktası karşılayacak. Burada verilen bagajlar, elektronik sistemler ve güvenlik tarama cihazlarıyla el değmeden 15 metre aşağıya indirilecek, uçağa güvenli bir şekilde taşınacak.
  • 4.5 kilometrelik de bir bagaj ray hattına sahip olacak.
  • Terminal, ilk aşamada 10 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak, ileride olabilecek gelişmelere göre büyütülebilecek.
  • Giden yolcu için 24 adet, gelen yolcu için 20 olmak üzere 44 pasaport kontrol noktası, engelli ve özel geçişler yer alacak.
  • Güvenliğin sağlanması için, servis araçları ve yolcu araçları ayrı bölmelerden alana giriş yapacak.
  • Pist uzunluğu 3 bin 200 metre. Şu anda kullanılan pist ve taksi yolları da sökülerek, tekrardan yeni teknolojilere uygun olarak yapılacak. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar