EOKA'nın terör eylemlerine başlamasının yıldönümü: Mesajlarda, Rum tarafının zihniyetinin değişmediği vurgulandı

1 Nisan 2024

Güncelleme: 1 Nisan 2024

A
A

Terör örgütü EOKA’nın silahlı eylemlerine başlamasının yıl dönümü dolayısıyla Meclis Başkanı Töre ve Başbakan Üstel mesaj yayımlayarak, Rum yönetiminin aynı anlayışı sürdürdüğünü belirtti.

ZgotmplZ
Grivas (ortada), EOKA'lı teröristlerle yüzlerce Kıbrıslı Türk ve muhalif Rumları katletti.

EOKA terör örgütünün silahlı eylemlere başlamasının 69'uncu yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ve Başbakan Ünal Üstel mesaj yayımladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, EOKA’nın silahlı eylemlerine başlamasının yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Rum yönetimi kilisenin ve EOKA’cıların etkisi ve kontrolü altında olmaya devam ediyor” ifadelerine de yer verdi.

Töre, mesajında şunları kaydetti:

“Kıbrıs adasını kana bulayan ırkçı, şoven Helenist EOKA örgütünün saldırıya geçtiği 1 Nisan 1955 tarihi Rum kesiminde bayram olarak kutlanmaktadır. 

EOKA tedhiş örgütü önceleri İngiliz sömürgesine son vermek için kurulduğu izlenimini yapsa da, esas hedef Kıbrıs Türk halkıydı. Yapılan söylemlerde, verilen talimatlarda EOKA’cılara şöyle deniyordu: ‘Türk ırkının bir parçası olan Kıbrıslı Türkler adadan tamamen temizlenmedikçe EOKA’cılar görevlerini tamamlamış sayılmazlar.’

Rum yönetimi kilisenin ve EOKA’cıların etkisi ve kontrolü altında olmaya devam ediyor. Rum yönetiminin liderleri EOKA gününde EOKA’ya yaptıkları övgülerle kendilerini ele vermektedirler. EOKA günü olan 1 Nisan’da kin, nefret, şiddet duyguları daha da yükselmektedir. EOKA karşısında kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı bugünlere kadar direnişimizi ve istiklâlimizi sağlamıştır. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri'miz bizim güvencemiz olmaya devam edecektir.”

ÜSTEL: DEĞİŞMEYEN ZİHNİYETLERİN TUTUMU DEVAM EDİYOR

Başbakan Ünal Üstel de, EOKA terör örgütünün silahlı eylemlere başlamasının 69'uncu yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, vatan uğruna şehit düşenlere Allah’tan rahmet diledi; gazileri saygıyla selamladı.

Üstel mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Kıbrıs adasının Yunanistan’a ilhakını hedefleyen EOKA terör örgütü, 1 Nisan 1955 tarihinde silahlı eylemlere başlamış ve Kıbrıs’ta huzur ortamını kanla sulamıştır. Faşist EOKA terör örgütü 'Kıbrıs Türk halkını imha planı' olarak bilinen Akritas Planı doğrultusunda gerçekleştirdiği silahlı eylemleriyle yüzlerce masum insanımızı katletmiştir.

Ne yazık ki 50’li yıllardan bugüne dek süren ve asla değişmeyen zihniyetler tarafından sergilenen tutum, bugünlerde de devam etmektedir. Bundan dolayıdır ki iki taraf arasında bir çözüm ancak 'egemen eşitlik temelinde iki ayrı devlet' anlayışıyla olabilir.

Bu duygu ve düşüncelerle EOKA başta olmak üzere dünya barışına tehdit olan, gelmiş geçmiş bütün terör örgütlerini lanetliyor, teröre kurban giden tüm masum insanları saygı ve rahmetle anıyorum.”

EOKA HAKKINDA

“Kıbrıslıların Etnik Mücadele Örgütü” ya da bilinen kısa adıyla EOKA (Ethniki Organosis Kyprion Agoniston) terör örgütü, Britanya sömürge yönetiminin sonlanması ve Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı (Enosis) hedefiyle 7 Mart 1953'de kuruldu. İlk önce İngilizleri hedef alan EOKA, ardından Kıbrıs Türklerine yönelik silahlı saldırılara başladı. 1955- 1958 döneminde pek çok köy, cami, kutsal ve dini yerler EOKA’nın saldırılarına uğradı. Yüzlerce Kıbrıslı Türk katledildi.

1960’da kurulan ortaklık devletine giden süreçte kendini fesheden EOKA, kuruluşla birlikte doğrudan devletin merkezine yerleşirken, bu kez Akritas Planı hazırlayarak Enosis çabalarını kaldığı yerden devam etti. 21 Aralık 1963’te Kıbrıs Türk tarihine “Kanlı Noel” olarak geçen “Kumsal Katliamı” ile başlayan yeni terör süreci Türkiye’nin Ada’ya müdahalesine kadar devam etti.

EOKA, onlarca sol görüşlü veya Enosis'e inanmayan Rum'u da katletti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar