DP: Kıbrıslı Türklerin büyük çoğunluğu iki devletli çözümü savunuyor

13 Mart 2024

Güncelleme: 14 Mart 2024

A
A

Holguin Cuellar ile yapılan görüşme sonrası Demokrat Parti açıklama yaptı. Kıbrıslı Türklerin büyük çoğunluğunun iki devletli çözümü savunduğu belirtilen açıklamada, ''geleceğimizin Kıbrıslı Rumların eline bırakacak her modele karşıyız'' denildi.

ZgotmplZ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar, KKTC’de siyasi partilerle temasları kapsamında Demokrat Parti’yi de ziyaret etti.

Holguin Cuellar ve heyeti  daha önce Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile Halkın Partisi (HP) yöneticileriyle bir araya gelmişti.

Holguin ve beraberindeki heyet, Demokrat Parti'yi ziyaret ederek Genel Başkan Fikri Ataoğlu ve parti yetkilileri ile görüştü.

DP, Holguin ve heyetine ile yapılan görüşme sonrası açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

''KIBRISLI TÜRKLER İHANETE UĞRADI''

"Kıbrıslı Türklerin Birleşmiş Milletlerin desteklediği federal çözümü,  2017’de İsviçre’nin Crans Montana kasabasında yer alan zirveye kadar desteklediği, Kıbrıslı Türklerin 2004’te adanın her iki kesiminde referanduma sunulan çözüm planına da destek verdiği, ancak Kıbrıslı Türklerin her iki sürecin sonunda ihanete uğramış hissetti.

'KIBRISLI TÜRKLERİN BÜYÜK KESİMİ İKİ DEVLETLİLİĞİ SAVUNUYOR'

2004’te Kıbrıs Rum kesiminin, çözüm planını reddetmesine rağmen, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek temsilcisi Kıbrıslı Rumlar olarak Avrupa Birliğine kabul edildiği, Kıbrıslı Rumların iyi niyetinden şüphe duyan Kıbrıs Türkü'nün büyük bir kesiminin bugün iki devletli çözüme destek vermeye başladığı, son 50 yılda olduğu gibi Kıbrıslı Rumlarla yan yana, barış içinde yaşamayı öngören bir çözümü destekledi.

Kıbrıslı Türklerin geleceğini Kıbrıslı Rumların eline bırakacak herhangi bir modele de karşıyız.

Kıbrıslı Türkler olarak en büyük isteklerinin adanın kuzeyinde barış içerisinde ve dünya ile normal ilişkiler içerisinde yaşamak. Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargo ve izolasyonların insan hakkı ihlali.

'TAŞINMAZ MAL KONUSUNA ÖNCELİK VERİLMELİ'

Taşınma mal konusuna öncelik verilmesi gerektiği, taşınmaz  mal sorununun etkin bir şekilde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin tavsiyesi doğrultusunda kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla çözülebilir. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın politikasını savunuyoruz.''

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir