Dev-İş ve PEO, 2023 ortak faaliyetlerini belirledi

16 Mart 2023

A
A

Dev-İş ve PEO, Kıbrıs konusundaki görüşmelerin Crans Montana'da kesintiye uğradığı yerden yeniden başlaması çağrısı yaptı. İki örgüt, her iki tarafta da yaşama geçirilecek olan 2023 ortak faaliyetler programını da belirledi.

ZgotmplZ

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) ve Güney Kıbrıs Solcu İşçi Sendikaları Federasyonu (PEO) yürütme kurulları, iki sendikal örgüt arasındaki temaslar ve ortak faaliyetler çerçevesinde toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda, emekçilerin karşı karşıya oldukları sorunlar ele alındı ve iş birliğinin genişletilmesi için görüş alışverişinde bulunuldu.

Ayrıca iki örgüt Kıbrıs sorunundaki mevcut durum hakkında da görüştü. İki örgüt talep ve beklentilerini şöyle açıkladı:

"Olumsuz gelişmelerin önlenmesi, iki toplum arasında anlaşmaya varılması ve Kıbrıs'ı yeniden birleştirecek bir çözüm için tek yol, görüşme sürecinin Crans Montana'da kesintiye uğradığı yerden yeniden başlamasıdır.

İki örgüt tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve uluslararası bir kimliği ve ilgili BM kararlarında belirtildiği şekilde iki toplumun siyasi eşitliğinin olacağı iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü çabasına olan istikrarlı bağlılıklarını bir kez daha tekrarlamaktadırlar. Kıbrıs sorununa başka çözüm biçimleri tartışması son derece tehlikelidir, çünkü önümüzdeki asıl ikilem federasyon ile taksim arasındadır."

Toplantıda, Kıbrıs sorununun çözümüne, Kıbrıslı Rum ile Kıbrıslı Türk emekçilerin aralarındaki diyaloğa ve ortak faaliyetlerine sendikalar hareketinin katkısının güçlendirilmesi hedefiyle 2023 ortak faaliyet programının çerçevesi de kararlaştırıldı.

Her iki tarafta da yaşama geçirilecek olan 2023 ortak faaliyetler programı ise şöyle belirlendi

  • Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle ortak faaliyetler
  • Kavazoğlu ve Mişaulis’in anısına gerçekleştirilecek etkinliklere katılım
  • İlçeler ve meslek dalları düzeyinde bilgilendirme toplantıları organizasyonu
  • 1 Mayıs İşçi bayramında etkinlikler düzenleme ve ortak kutlama
  • 1 Eylül Sendikaların Barış İçin Dünya Çapında Eylem Günü’nü barış için mücadele eden diğer ilerici güçlerle işbirliği içerisinde kutlama
  • DSF (Dünya Sendikalar Federasyonu) tarafından Emekçilerin Dünya Çapında Eylem Günü olarak ilan edilen 3 Ekim etkinliğine ortak katılım

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar