Denktaş'ın anıt mezarının çevre düzenlemesi: DAÜ, 26 ay sonra projesini sundu

18 Kasım 2023

Güncelleme: 18 Kasım 2023

A
A

Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarı ve Cumhuriyet Parkı'nın çevre düzenlemesi ile ilgili proje ve şartnameleri hazırlamak amacıyla Eylül 2021'de protokol imzalanan DAÜ, hazırladığı peyzaj tasarım projesini halkın görüşüne sundu.

ZgotmplZ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi (DAÜ KENT-AG), Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarı’nın da içinde bulunduğu Lefkoşa Cumhuriyet Parkı için hazırladığı Peyzaj Tasarım Projesi'ni halkın bilgi ve görüşüne sundu.

DAÜ KENT-AG tarafından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı ile DAÜ arasında imzalanan protokol kapsamında, başkent Lefkoşa’da yer alan, Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarı ve Cumhuriyet Parkı’nın yeni Peyzaj Tasarım Projesi'nin tamamlandığı ve ilgili bakanlığa teslim edildiği kaydedildi.

“Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarı ve Cumhuriyet Parkı’nın, uzun zamandır bakımsız ve atıl durumda bulunduğu” ifade edilen açıklamada, bundan dolayı kentlilerin ve bölge halkının rahatlıkla kullanabileceği, yerel kimlik bağlamında bütünlüklü düşünülen ve tasarlanan bir park olarak kullanılmadığı belirtildi.

Açıklamada, güncel koşullar ve gereksinimler doğrultusunda parkın yeniden tasarlanması amacıyla imzalanan protokol kapsamında projede, DAÜ KENT-AG’den Peyzaj Mimarı ve Kentsel Tasarımcı Doç. Dr. Nevter Zafer Cömert ile Mimar ve Kentsel Tasarım Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Hoşkara’nın görev aldığı kaydedildi.

Tasarımın, herkesin kullanımına açık, eşitlikçi ve adil, ekosistemi koruyarak, kente katkı sağlayacak ve iklim değişikliğine katkıda bulunacak bir mekan yaratılması hedefleri ile tamamlandığı ifade edilen açıklamada, projenin, ilgili Bakanlığa teslim edilmesinin ardından park alanında, Rauf Raif Denktaş Müzesi olarak inşa edilen binanın girişinde yer alan amfide düzenlenen bir toplantı ile bölge halkının görüş ve önerilerine sunulduğu ifade edildi.

YAKLAŞIK 12 YILDIR TAMAMLANAMADI

13 Ocak 2012 tarihinde yaşamını yitiren Rauf Raif Denktaş, 17 Ocak'ta, devlet yetkililerinin anıt mezar yapımına karar vermesinin üzerine ailenin de rızası alınarak Türk Mukavemet Teşkilatı Anıtı'nın bulunduğu Cumhuriyet Parkı’na defnedilmişti.

Geçen neredeyse 12 yılda 10 hükümet değişti ancak anıt mezar bütçe yetersizliği, bürokratik güçlükler ve karar mekanizmaları arasındaki uzlaşmazlıklar nedeniyle hala bütünüyle bitirilemedi.

Tartışma konusu olmayı sürdüren anıt mezarın çevre düzenlemesi ve müze kurgusu tamamlanmayı bekliyor.

Törenden törene temizlenen anıt mezarın temizlik ve bakımını geçtiğimiz yıl Gönyeli-Alayköy Belediyesi üstlenmişti.

SON İKİ YILDA NELER YAŞANDI?

Son olarak 2021 yılında Denktaş ailesinin de desteğiyle Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ortaklaşa çevre düzenlemesi projesi hazırlamıştı. Proje, çevre düzenlemesini LTB/İBB'nin, müze düzenlemesini ise Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin üstlenmesini öngörüyordu.

Ancak dönemin Ersan Saner hükümeti, söz konusu projeyi "sağlıklı ve doğru olmadığı" gerekçesiyle veto etti.

6 Eylül 2021 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu'nda, anıt mezarın bakımı ve güvenliğinin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından sağlanması için çalışma yapıldığı açıkladı.

Bakanlar Kurulu aynı toplantıda, Cumhuriyet Parkı'nın çevre düzenlemesi ile ilgili proje ve şartnameleri hazırlamak amacıyla, Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi arasında protokol imzalanmasına karar verdi.

Arşivin taşınarak müzenin tamamlanması ile ilgili ise, "müze biriminin eksikliklerinin tamamlanarak bir an önce ziyarete açılması için hükümetin konunun üzerinde önemle durduğu" açıklamasıyla yetinildi.

Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş, MYK Haber'e yaptığı son açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nin çevre düzenlemesi için bir ihaleye çıkacağı yönünde duyum aldıklarını anlatmıştı.

Anıt mezarın anahtarının polis tarafından kendilerine teslim edildiğini kaydeden Denktaş, arşivin taşınarak müze kurgusunun tamamlanması adına da adım atılmadığını bu işi maliyeti nedeniyle kendilerinin yapmalarının mümkün olmadığını belirtmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar