Borcu olan üniversitelere ''muafiyet'' için yasa tasarısı hazırlandı

1 Mart 2024

Güncelleme: 2 Mart 2024

A
A

Kamu borcu olan üniversiteler için, yaşanan ekonomik kriz gerekçe gösterilerek, yasal sorumluluklardan muaf tutmak için yeni bir yasa tasarısı hazırlandı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Sahte diploma skandalının ardından, üniversitelerin mali durumu ve Yükseköğretim Denetleme ve Akreditasyon Kurumu'nun (YÖDAK) varlığı tartışıldı ve yeni bir yasa tasarısı hazırlandı.

Bu tasarıya göre, kamu borcu olan üniversitelere, bazı kısıtlamalar uygulanmayacak ve ödeme kolaylığı sağlanacak.

Değiştirilmek istenilen Yasa Tasarısı'nda, dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve döviz kurlarındaki hareketlilik gerekçe gösterildi.

Mevcut yasada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim Yasası'nın 43'üncü maddesinin (2)' nci fıkrasının (K) bendi uyarınca Yükseköğretim Kurumları'nın, " ilgili yasalar uyarınca yapması gereken yatırımlarını yapmadığının ve/veya kamu kurumlarına borcu olduğunun Bakanlık veya YÖDAK tarafından tespit edilmesi halinde yasal yükümlülüklerini yerine getirinceye kadar "Açına Ön İzni" ve/veya Öğretime Başlama İzni" başvurusu yapamaz ve/veya önceden yapmış olduğu izin başvuruları sonuçlandırılmaz." ifadeleri yer alıyor.

Fakat yeni düzenlemede bu ifadeler kaldırılıyor. Yerine ise, ''Yükseköğretim Kurumları, ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği ve/veya kamu kurumlarına borçlu olduğu durumlarda belirli izin başvurularında bulunamaz veya önceden yapılan başvurular sonuçlandırılamaz. Ancak, mevcut borçların yapılandırılması ve düzenli ödenmesi durumunda, Yükseköğretim Kurumları bu kısıtlamadan muaf tutulur.'' metni ekleniyor.

EKONOMİK KOŞULLAR GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Hazırlanan Yasa Tasarısı'nda genel gerekçede ise, ''Ülkemizde ve dünya genelinde yaşanan ekonomik zorluklar ve döviz dalgalanmaları göz önüne alındığında, üniversitelerin bu ekonomik koşullar nedeniyle zorluklar yaşadığı tespit edilmiştir. Bu bağlamda, Yükseköğretim Kurumları'nın ilgili yasalar uyarınca yapması gereken yatırımlarını yapmaması ve/veya kamu kurumlarına borcu olması ile birlikte, yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi ve kamu borçlarını düzenli olarak ödemesi durumunda, bu kurumların söz konusu madde kapsamında muaf tutulması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu amaçla, söz konusu yasa tasarısı hazırlanmıştır.'' denildi.

Yasa Tasarısı, bugün Resmi Gazete' de yayımlanarak halkın bilgisine sunuldu. Yirmi gün içinde Meclis Başkanlığı'na görüş ve öneriler yazılı olarak sunabilecekler. 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar