BM'nin 60 yıl önce aldığı Kıbrıs kararı, İngiltere'de protesto edildi

4 Mart 2024

Güncelleme: 5 Mart 2024

A
A

Britiya Kıbrıs Türk Derneği ile "Ambargolu " adlı sivil toplum örgütü öncülüğünde, İngiltere Parlamentosu önünde bir araya gelen Kıbrıslı Türkler, BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs kararını 60. yılında protesto etti.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Bugün, Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs'a Barış Gücü gönderme kararının 60. yıldönümü

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 186 sayılı kararı, 4 Mart 1964 tarihinde 1116 numaralı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin toplantısında Birleşik Krallık, Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye ve Yunanistan hükûmetlerine danışılarak Kıbrıs adası üzerinde bir Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün kurulması karar verildi. Ayrıca Türkiye'ye yönelik olarak kararın 1. maddesinde "uluslararası barışı tehlikeye sokacak herhangi bir harekatın yapılmaması" istendi. Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan arasında arabuluculuk amacıyla bir özel temsilci atanması kararı alındı. Karar tüm üye ülkelerin evet oyu ile alındı.

İNGİLTERE'DE PROTESTO

İngiltere Parlamentosu önünde bir araya gelen Kıbrıs Türkleri, BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs'a barış gücü gönderilmesini öngören 4 Mart 1964 tarihli 186 sayılı kararın 60. yılında protesto düzenledi. Protesto, Britanya Kıbrıs Türk Derneği (BTCA) ve "Ambargolu! (Embargoed)" adlı sivil toplum örgütünün öncülüğünde gerçekleşti.

Göstericiler, BMGK'nin 186 sayılı kararının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) izolasyonuna yol açtığını ve bu kararın geri çekilmesini talep etti. "Barış gücü değil, işgalci" ve "BMGK'nin 60 yıllık kararı yetti artık" gibi pankartlar taşıyan Kıbrıs Türkleri, KKTC bayraklarıyla birlikte protesto yaptı.

BTCA Başkanı Kenan Yaman, basına yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin 1964'te aldığı kararın aslında Kıbrıs Türklerinin haklarını gasp ettiğini ve KKTC'ye ambargoların uygulanmasına neden olduğunu belirtti. Yaman, İngiltere'nin bu kararı değiştirmesini veya geri çekmesini istediklerini söyledi ve Kıbrıs Türklerinin Ada'da iki devletli bir çözümden yana olduğunu vurguladı.

KKTC'nin dünyadan izole edilmesinin, Kıbrıs Türklerinin haklarının ihlali olduğunu belirten Yaman, KKTC'ye doğrudan uçuşların başlatılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ambargo nedeniyle KKTC ile doğrudan ticaret yapılamadığını ve bu durumun 186 sayılı karardan kaynaklandığını dile getirdi.

Kenan Yaman, BM Güvenlik Konseyi'nin 186 sayılı kararının 60 yıldır yürürlükte olmasının Kıbrıs Türklerinin haklarını gasp ettiğini ve ada'daki sorunların temelini oluşturduğunu söyleyerek, bu kararın kaldırılmasını ve hakların iade edilmesini talep etti.

BM BARIŞ GÜCÜ KIBRIS'TA 60 YILDIR VAR...

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü, 1964 yılında Güvenlik Konseyinin kararıyla 796 askeri ve 65 polis personelinden oluşan bir güçle kurulmuştu.

Kıbrıs adası 1974'ten bu yana kuzeyde Türk ve güneyde Rumlar olmak üzere ikiye bölünmüş, 2004'te Kıbrıslı Rumlar, BM tarafından sunulan adanın iki parçasını birleştirmeye yönelik bir planı reddetmişti.

BM'nin en uzun süreli faaliyette bulunan barış gücü misyonlarından biri olan Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresi her 6 ayda bir uzatılıyor. 

1964'ten bu yana yaklaşık 186 BM personeli UNFICYP'de görev yaparken hayatını kaybetti.

2 Ocak 2024 tarihinde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Tümgeneral Erdenebat Batsuuri'yi, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Kuvvet Komutanı olarak atadı.

30 Ocak 2024'te ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresini, Kıbrıs Türk tarafının onayını almadan bir yıl daha uzatma kararı aldı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar