Bağımsızlık Yolu eylemde: Kamuya iş yapan firma, çalışanların sigortalarını yatırmıyor

6 Mart 2024

Güncelleme: 6 Mart 2024

A
A

Bağımsızlık Yolu, kamudan ihale alan temizlik şirketi çalışanlarının, sosyal sigortalarının yatırılmadığını gerekçe göstererek, Vergi Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi önünde eş zamanlı bildiri dağıttı.

ZgotmplZ

Bağımsızlık Yolu, Vergi Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi önünde eş zamanlı bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

Bağımsızlık Yolu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ve Vergi Dairesi'nin temizlik işlerini yürüten taşeron firmanın çalışanların Sosyal Sigorta yatırımlarını yapmadığının tespit edilmesi üzerine, bu duruma dikkat çekmek amacıyla iki farklı kamu kurumu önünde bildiri dağıtımı yapıldığı ifade edildi.

Dağıtılan bildiride, İş Yasası'nın 23. maddesine göre, "Taşeronlara ödeme yapılmadan önce işçilerin maaş ve yatırım alacaklarını karşılamak kamu kurumlarının sorumluluğudur" hükmüne rağmen uzunca bir süredir çalışanların Sosyal Sigorta yatırımlarının yapılmamasına rağmen kamu kurumlarının taşeron şirketlere ödeme yapmaya devam etmesine dikkat çekildi. Kamu kurumlarının İş Yasası'na uymayarak hem işçileri hem de Sosyal Sigorta'yı zarara uğrattığı vurgulanırken, "Kamuda Taşerona Son!" çağrısı yapıldı.

Bildiride, Anayasa'nın "kamunun yürütmekte olduğu asıl ve sürekli hizmetlerin kamu görevlileri eliyle verilmesi gerektiğini" belirttiği hatırlatılarak, "Kamudaki pek çok hizmetin taşeron şirketlere devredilerek, hem kamu kaynakları özel şirketlere akıtılıyor hem de işçilerin hakları gasp ediliyor" denildi.

Dağıtım sırasında birçok vatandaşın yaşanan bu duruma tepki gösterdiği, özel sektör emekçilerinin yaşadığı sorunlardan ve ülkedeki denetimsizlikten yakındığı kaydedildi. Bildirinin özel sektör emekçilerinin sorunlarına dikkat çektiği ve görünür kıldığı için birçok vatandaş tarafından takdir topladığına da değinildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar